Després del parèntesi de l’any passat torna el Cau de Bruixes a Centelles. El programa de la 24a edició va arrencar amb alguns actes previs dimarts i dissabte celebrarà el dia central de la festa. En la presentació hi van prendre part Sílvia Roca, la darrera Bruixa de l’Any; l’alcalde, Josep Paré; la regidora de Cultura, Anna Chávez; Antoni Puigdomènech, membre de la comissió del Cau, i Joan Garrido, de la nova proposta d’un passatge interactiu.
“Estem molt contents que el Cau es pugui fer, perquè és molt important pel poble”, va destacar l’alcalde. Anna Chávez va agrair la complicitat de totes les entitats implicades en l’organització. “Fa tres o quatre mesos no sabíem si es podria fer i ara ja està tot en marxa”, va destacar. Pel que fa als actes, el programa acull un gran ventall de propostes, tant de caràcter lúdic com més acadèmic, com la xerrada que aquest dijous va oferir Teresa Vinyoles, historiadora medievalista, parlant sobre “Dones sàvies a la Catalunya medieval”. Aquest divendres tindrà lloc la conferència “La bruixa de dintre, la màgia de fora”, a càrrec d’Irene Beltran, i a la biblioteca es presentarà el llibre Quitèria: una aventura de maduixes, de Cristina Pinyol, amb il·lustracions de Lluís Sardà. Pel que fa al Mercat Màgic, Puigdomènech va detallar que hi hauria una setantena de parades, “algunes menys que abans, però és a causa del fet que cal deixar més espai entre elles i procurant que totes tinguin a veure amb el tema de bruixes”.
Una de les novetats d’aquest any és “El retorn de la Payrona”, un passatge interactiu de Milnotes Produccions, que tindrà lloc diumenge al pavelló municipal. Joan Garrido va explicar que es tracta d’un espectacle per a tots els públics d’uns 30 minuts de duració, amb 25 actors i actrius, “on cal interactuar per retornar la Payrona”. La Payrona era una dona d’origen francès que van acusar de bruixeria i va patir presó al poble. Consta que el dia 20 de juny de 1619 es va enterrar al cementiri de Sant Antoni de les Codines, “una dona molt vella, nascuda a França”. Havia mort de manera natural després de passar més de sis mesos a la presó de Centelles, on havia estat reclosa per ser considerada bruixa.
Sílvia Roca, l’actual Bruixa de l’Any, va detallar que “estem molt il·lusionades a poder fer quelcom i cal destacar que farem un mosaic dissenyat per Laura Ramos i tothom que porti roba per fer-lo rebrà una botella de regal amb essències de romaní feta per nosaltres”.
Un dels canvis més significatius, arran del context de pandèmia, ha estat l’anul·lació de la tradicional cercavila de Gog i Magoc i Pierrot. En el seu lloc es representarà tres vegades el muntatge Temps de revoltes, a la plaça Major. Al final de la tercera representació es proclamarà la Bruixa de l’Any 2022, un dels secrets més ben guardats fins al darrer moment. Tampoc hi haurà correfoc, però sí un cau de foc a la pista del casal amb els diables, cabrons i bruixes, els menuts i els Tabalers. No hi faltaran els carrers temàtics, ni el Sopar de Bruixes, entre d’altres activitats. “Volem el màxim de normalitat dins el que hem pogut fer”, va remarcar Chávez.
També s’han convocat un concurs de fotografies per Instagram, el 2n concurs d’engalanar carrers, el 2n concurs de racons embruixats i el 1r concurs Dibuixem el Cau de Bruixes.
{{ comment.text }}