EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Chacón: “La clau de la nova competitivitat és el coneixement”

La consellera d’Empresa i Coneixement va reunir un centenar de persones al darrer Àgora d’Opinió de Vic


18/02/2019
Vic

L’element clau per ser competitiu empresarialment és el coneixement. “La indústria del coneixement és el que dominarà l’economia en el futur immediat.” D’aquesta manera va concretar la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, la seva conferència a l’Àgora d’Opinió de divendres passat, a la qual van assistir un centenar de persones. Chacón va ser molt directa a l’hora de plantejar dades, reptes i possibles solucions als nous problemes a què s’enfronten les empreses. Partint que Catalunya té un actiu molt important que és l’economia productiva, va desgranar algunes dades que finalment dibuixen el mapa de la situació empresarial catalana davant el món. Catalunya té un 20% del PIB industrial i “no és el 28% d’Alemanya, però estem raonablement ben situats”; hi ha 8.600 empreses estrangeres amb seu a Catalunya i 1.300 start-ups, “que venen a ser el que abans eren empreses de serveis”. Catalunya té també una bona posició geoestratègica i infraestructures com el sincotró Alba, “que aquest any presentem candidatura per ser el quart més destacat del món”.

Però com que el que importarà és “el coneixement”, des de la Generalitat s’impulsen oficines de suport com la primera Catalonia Exponential que s’ha instal·lat als Estats Units, al Silicon Valley. Perquè, deia Chacón, “abans es tractava d’ajudar les empreses a exportar. Ara cal que puguin ser temptejades pels entorns més propicis i el de les noves tecnologies ho és. El que fem des del govern és posar-los un tobogan”. Aquest, el d’impulsar cap a fora, és un dels objectius de la Generalitat; el segon és aconseguir inversions a Catalunya: “Hi ha hagut més de 400 projectes d’inversió a Catalunya i tenim en compte només els que són productius”. I el tercer punt és la captació d’esdeveniments. Chacón va recordar que Barcelona acollirà a partir de l’any 2020 la fira ISE, del sector audiovisual, que es fa aquí no només pel clima sinó “perquè aquí hi ha formació i teixit empresarial”.

Sumant-ho tot, “no estem tan malament”, deia Chacón, però també va parlar de les mancances. Per exemple, encara hi ha un 50% d’empreses a Catalunya que no tenen en compte com “arriba la indústria 4.0” i “hem de ser capaços de trobar la manera d’adaptar el teixit productiu a aquest ‘no sabem que no sabem”.

Tant les preguntes arribades des del públic com part de la xerrada de Chacón va anar al voltant de fer “encaixar la formació amb les demandes de l’empresa”, alhora també de “fer canvis en la manera d’organitzar els graus” per encaixar matèries transversals, millorar la formació dels professors i, sobretot, “retenir el talent. Ara les empreses es barallen per això”, va afegir Chacón.
La consellera va explicar que des del Departament ja s’ha quantificat quines són les professions i perfils que no hi ha i que s’han d’incentivar. Chacón va afegir que cada repte es tractarà de forma sectorial, segons les necessitats de cada sector industrial, i va reconèixer que l’encaix de la formació professional “és un maldecap”, alhora que va donar la raó a alguns representants de la universitat que es queixaven de certes restriccions administratives. Ara bé, va parlar de la seva conselleria com a “oberta a tothom i amb connexió amb la d’Educació i la de Treball per millorar totes les situacions”.

Tractar sector per sector
La consellera va voler remarcar, davant el fet que hi ha empreses a Osona del sector agroalimentari que encara opten per oferir salaris baixos en comptes d’obtenir coneixement, que potser “haurem de parlar sector per sector i entre diferents conselleries”. Per ella, no “hi ha una fórmula màgica. Es tracta de seure, treballar i definir plegats les estratègies per augmentar la competitivitat en cada cas”.

La importància del territori
Chacón va insistir en la importància de tot el territori català com a impulsor del talent i no només de Barcelona i la seva àrea metropolitana. En aquest sentit, el Pacte Nacional de la Societat del Coneixement que es treballa té en compte “la integració del territori”, va dir, i es va definir a ella mateixa com una “practicant de l’equilibri territorial”. Es va mostrar optimista perquè “hi ha consciència de país”, tot i la desacceleració europea que s’acosta o el bloqueig “del senyor Trump”.

Suport a Meritxell Borràs
Tant l’alcaldessa Anna Erra com la consellera Chacón van voler donar suport a Meritxell Borràs, exconsellera de la Generalitat que està acusada de malversació i desobediència al judici que s’està fent contra part del govern català i activistes socials. Borràs era a l’acte en qualitat de responsable de coordinació i desenvolupament de polítiques corporatives a la UVic. El públic li va dedicar un llarg aplaudiment.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't