Nadal ha esdevingut, amb el pas dels anys, sinònim de consum i excessos. L’horitzó 2030 ens empeny a prendre consciència i promoure el consum responsable i sostenible, amb accions que contribueixin a salvar el planeta.
La producció i el consum responsable és un dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides (ODS12). Posa el focus en la necessitat de fer una gestió sostenible, un ús eficient dels recursos naturals així com reduir la generació de residus i el malbaratament alimentari.
És considerat un dels ODS més transversals de l’Agenda 2030 i també un dels més rellevants per la seva capacitat de transformació dels models econòmics i productius.
Alhora, l’impacte de les petites accions pot sumar grans beneficis, i aquí juga un paper imprescindible tota la ciutadania. El consum de quilòmetre 0, el reaprofitament alimentari o la consciència col·lectiva en la necessitat de reduir, reciclar i reutilitzar són accions a l’abast de tothom i una de les apostes de l’Ajuntament de Granollers.
Projectes com la “Dinamització agrària de Palou”, “Granollers entra en simbiosi”, la campanya “Si recicles, regeneres” o l’aposta pel consum sostenible i de km 0, visible en aquestes dates al Mercat de Nadal, són algunes de les iniciatives locals vinculades a la minimització de residus i l’economia circular.
Granollers entra en simbiosi
L’economia circular i la simbiosi industrial tenen en compte tot el cicle de vida dels productes, des del seu disseny fins al seu ús i recuperació, considerant que es tracta sempre de recursos que poden ser reaprofitats. Aquest model econòmic demana transformar estructures de producció, però també hàbits de consum per part de la ciutadania a l’hora de generar residus i reaprofitar els recursos. A més de fomentar el reciclatge i la reutilització, la prevenció i la cultura del residu zero han de ser el fonament per reduir progressivament la generació de residus finals, de manera que sigui possible tancar completament els cicles dels materials.
L’Ajuntament de Granollers dona suport a les empreses locals i, en particular, les petites, que sovint es troben amb dificultats relacionades amb aplicar la legislació ambiental, impulsar bones pràctiques de gestió i identificar les febleses i punts forts de l’organització. També perquè facin un ús més eficient de l’energia i els recursos naturals, alhora que redueixen el seu impacte ambiental i la petjada ecològica.
En aquest sentit, el GRID (Granollers Recursos Industrials) posa a disposició el portal , una plataforma al servei d’empreses i entitats per facilitar l’aprofitament dels recursos industrials de l’entorn de la ciutat.
El projecte “Granollers entra en simbiosi”, guanyador nacional dels Premis Europeus a la Promoció Empresarial 2020 en la categoria de suport al desenvolupament dels mercats verds i l’eficiència en els recursos, n’és un exemple. Aquest premi valora el treball per promocionar l’economia circular a la indústria, afavorint la sostenibilitat, la competitivitat i la col·laboració entre el teixit industrial del municipi.
Petites accions, grans beneficis
L’economia circular també arriba a l’escala ciutadana, sobretot pel que fa a la generació de residus i la transformació dels hàbits de consum.
Segons les darreres dades disponibles, cada ciutadà de Granollers genera uns 445 quilos de residus municipals a l’any, una xifra notablement inferior a la mitjana de Catalunya. Les campanyes i programes per fomentar el reciclatge i la recollida de la fracció orgànica també han tingut un paper rellevant en l’increment de la recuperació de residus.
www.granollers.cat/ods
www.gridgranollers.com
{{ comment.text }}