La segona edició del projecte Talent Esportiu Osona (TEO) serà recordada, com tantes altres iniciatives i activitats del 2020, per la interrupció del programa d’entrenament que va suposar el confinament per la crisi sanitària del coronavirus i l’adaptació al treball des de casa que han hagut de fer durant gairebé tres mesos els 15 esportistes becats per formar-ne part. Malgrat l’excepcionalitat del moment, però, el que no hi ha faltat ha estat l’acte de lliurament de diplomes que es va fer divendres al Sucre i durant el qual es va avançar la intenció que el programa continuï creixent.
És per això que s’està en converses amb altres ajuntaments osonencs. “Treballem ja en la tercera edició, on mantindrem els mateixos ajuntaments que ja tenim però també podríem sumar-n’hi un de nou. Això és una bona notícia per un centre com el nostre”, deia Javier Peña, director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, promotor de la iniciativa.
El programa –que va arrencar primer amb el suport de l’Ajuntament de Vic i que aquest segon any també ha tingut el de Centelles– consta de dues sessions setmanals d’exercici físic dirigides per professionals de la UVic per tal d’ajudar els clubs dels municipis participants a millorar la condició física i prevenir les lesions dels seus esportistes d’alt nivell. Enguany, han format part del projecte Iris Cárdenas, Martina Pujadas i Aina Font (Gimnàstic Osona); Melissa Ocaña (Gimnàstic Vic); Kenneth Rabinnad i Carlota Farrés (Tennis Vic); Maria Vivet i Vinyet Morató (Femení Osona); Pau Pagès (Club Natació Vic-ETB); Marc Juvanteny (TrialSport); Izan Ortega i Roger Vilamala (Club Natació Centelles), i els jugadors del CP Voltregà Arnau Canal i Adrià Ballart així com el triatleta del Fasttriatlon Arnau Montiel –aquests tres últims, becats tots com a estudiants de la UVic-UCC–.
Es tracta d’alguns dels millors joves esportistes d’alt nivell osonencs que hi ha actualment “i si mai arriben a ser-ho d’adults esperem que aquest projecte els hagi pogut ajudar en algun moment”, deia Peña, que va ser l’encarregat de desgranar els resultats d’una enquesta complementària que s’ha fet a diversos clubs i que ha conclòs que Osona és una comarca amb molts esportistes d’alt nivell per la població que té, on hi ha lesions importants i cal més treball per evitar-les i on no totes les entitats fan activitats complementàries a l’esport. Això reforça, segons argumentava, la importància d’una iniciativa com aquesta en què també es treballen aspectes com la nutrició i en què els participants compensen les especificitats del seu esport.
La padrina d’aquesta edició en què s’ha passat del Talent Esportiu Vic al Talent Esportiu Osona ha estat la jugadora d’hoquei patins Anna Casarramona, que com a consells va dir als 15 becats que per competir a primer nivell “calen ganes i gaudir del que fas, descansar i gestionar bé les emocions i l’estrès i també l’alimentació. Si jo hagués tingut un projecte com aquest m’hauria sentit molt més cuidada”. El degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic, Eduard Ramírez, va cloure l’acte assegurant que “és un privilegi gran ser aquí parlant d’esport des d’una mirada de rendiment” i també va afirmar que “aquest és un projecte d’èxit de transferència de coneixement cap a la societat, que és l’obligació de la universitat, i en què la base és el treball en equip”.
{{ comment.text }}