L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Criptomonedes per a fins socials

L’Associació Tic Tac Ruanda i Mandarina Land creen una criptomoneda que es diu ‘piathcoin token’ per tirar
endavant projectes. El primer treball finançat és un documental sobre nens amb problemes físics de Ruanda

Finançar causes solidàries és una feina de formiga i constant. Sovint les subvencions públiques o privades d’empreses són una opció. Però per Toni Casassas, Jeroni Vinyet i Dolors Vilardell n’hi ha una altra: la criptomoneda. I l’objectiu, finançar un documental sobre nens i nenes amb problemes físics a Ruanda a partir de l’experiència d’una nena, l’Aline, que s’està recuperant d’una operació a l’esquena a Vic. Aquest és el primer projecte per crear el que anomenen l’impuls “d’una microeconomia social generadora de riquesa”. I per això han creat una moneda pròpia que es diu piathcoin token i és l’eina que es vol fer servir per a qualsevol projecte solidari. “La intenció”, explica Casassas, “és crear una comunitat creativa que traspassi les fronteres bancàries actuals”. Amb aquesta moneda, com amb centenars de semblants hereves del bitcoin, ja es pot operar. Ell mateix ha obert un compte en una plataforma internacional de pagament de diner digital, Wirex Token, on ha bescanviat euros per piathcoins i pot pagar a través d’una targeta després de comprovar el valor que té en cada moment des del telèfon mòbil.

Amb aquest sistema, que necessita per ser valorada que la gent la faci servir, es pot “finançar un projecte basant-se en la creació de riquesa, trencar el concepte de donació com a caritat o subvenció i permet tenir una independència total respecte a l’administració pública i el sistema financer vigent”, explica. I tot i que ara va lligat a aquest projecte, es pot aplicar a molts de diferents. Casassas defineix aquest sistema com el capitalisme autèntic que permet estalviar i fer-ho lliurament sense el control dels bancs o del govern. El sistema també permet que es pugui invertir. Per exemple, explica “de cada 100 euros que s’hi inverteixen, 60 van per al documental, 20 per a l’Associació Tic Tac Osona, que es va crear pel cas de l’Aline i l’ajuda a Ruanda, i 20 a fer-los més rendibles”. També hi ha l’opció d’un préstec de diners amb comissió que mai pot ser més llarg que durant sis mesos.

En el cas de l’Aline, la idea del documental va acabar portant els seus impulsors a buscar un nou sistema de finançament. En l’Associació Tic Tac, Jeroni Vinyet, de Mandarina Land, és el responsable dels recursos digitals i token manager, i, per tant, l’expert en la criptomoneda. L’entitat ofereix també formació bàsica teoricopràctica en l’ús de les monedes digitals, especialment de la piathcoin token, la seva. S’han emès 800.000.000 de piathcoins, per ara.

Aquest projecte es va presentar el passat 28 de juny al Casino de Vic. La intenció és, però, fer una campanya a tot Catalunya i en cas que no s’assoleixin suficients recursos per tirar endavant el projecte el que s’hagi recaptat passarà íntegrament a Tic Tac. Per Casassas, aquest sistema podria funcionar també per a projectes artístics i culturals que sovint no troben finançament o acaben depenent “de les subvencions”.

La història de l’Aline, en un documental

La història d’Aline Umugwaneza serà explicada en un documental que farà Toni Casassas. L’Aline va arribar a Catalunya el 2015 per ser operada d’una cifosi congènita i progressiva des de Ruanda, on no tenia opcions. Tenia 8 anys i venia avalada per l’ONG Tiberias Initiatives for Children (TIC). La van operar, i tot i que va anar bé l’Aline ha d’anar, per ara, en cadira de rodes. El camí de l’Aline, títol del documental, vol donar a conèixer la vida dels nens i nenes que pateixen discapacitats físiques a la Ruanda rural.

Un canvi de sistema?

Amb les criptomonedes, per exemple el bitcoin, tots els usuaris col·laboren perquè funcioni sobretot quan fan dels anomenats “miners”. I és que tots els que utilitzen bitcoins són part del banc de bitcoins i operen des de diferents llocs. Els miners utilitzen un software especial per resoldre problemes matemàtics i cobren bitcoins per cada operació. Això fa que n’hi hagi més i que, amb tecnologies avançades, acabin treballen de forma conjunta per resoldre problemes matemàtics i fer que la xarxa vagi més de pressa i gasti menys electricitat. Aquesta manera de funcionar canvia la dinàmica entre governs i ciutadans i s’escapa al control. Ho permet la tecnologia. No és res més que una reserva d’actius per realitzar pagaments.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 74 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't