Amb un bon regust de boca. Així van marxar literalment les persones que diumenge van participar a “Menja’t el Ripollès” durant la segona jornada de la 55a Fira de Sant Isidre, però també els organitzadors per les activitats complementàries com aquesta que s’han afegit a les que es feien de costum. El tast de formatges i cerveses Minera va omplir les 30 places que s’oferien, i 160 persones van dinar porc i xai del Ripollès, cuinats a la creu pel restaurant local Les Feixes. A les taules llargues, com les de moltes llars de pagès, s’hi van mesclar gent del sector, i veïns i turistes que van poder compartir les preocupacions dels pagesos. Enguany, alguns dels temes de conversa van ser el del requisit que es demana a qui treballa amb producte que no és propi per tal que certifiqui i auditi els seus proveïdors, fet molt feixuc per a qui en té centenars, o el del canvi de criteri de la Unió Europea pel que fa a la consideració de les zones boscoses com de pastura, fet que reduirà les ajudes de la PAC per a molts ramaders. En aquest sentit, la consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, que va assistir a la jornada amb la directora general –la santjoanina Elisenda Guillaumes–, va explicar que la política europea no té en compte zones amb una idiosincràsia pròpia, i que el departament està treballant amb altres institucions de França i Itàlia amb la mateixa problemàtica per visualitzar-ho. Jordà i l’alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, van ressaltar la importància que no hi hagués cap barrera entre pagesos i consumidors. La consellera va reivindicar que calia lluitar “des del sector i des de l’administració” per tal que els productes carnis puguin reflectir els valors i virtuts del producte, com ho fa el sector del vi.
Pel que fa al XII concurs morfològic de raça bruna, les vaques i els toros de la família Carbonell-Vila (El Coll) van tornar a endur-se més de la meitat dels premis (braves, vaca amb vedell i toros). La Torre va guanyar en vedelles i El Mas, en vaca eixuta.
{{ comment.text }}