QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Dels perfums al ‘yakisoba’

La cadena de menjar asiàtic Udon obrirà un local a Vic

El local que havia ocupat la centenària perfumeria i ganiveteria Bofill, al carrer Estret de Vic, tancada des de l’estiu de 2015, reobrirà “a finals de maig” de la mà de la cadena Udon, un grup de menjar asiàtic de referència dins del seu sector, segons han confirmat fonts del mateix grup. Els ganivets i els perfums que havien ocupat les mítiques prestatgeries de Can Bofill des de 1910 –l’any en què la família, amb negoci des de 1860, s’hi va traslladar– deixaran pas a partir d’ara a un assortiment de plats com yakisoba, noodles, pas thai o arrossos asiàtics. Udon va néixer el 2004 de la mà dels emprenedors Jordi Vidal i Jordi Pascual, al barri del Born de Barcelona. Quinze anys després, tenen 57 restaurants i més de 700 treballadors. La marca està present en ciutats com Barcelona, Madrid, Lisboa, Bilbao, Tarragona, Saragossa, Màlaga, Alacant, València o Palma, i l’any passat van facturar més de 34 milions.

L’arribada d’un gran grup gastronòmic al centre de Vic esdevé una nova vàlvula d’oxigen per a un comerç de proximitat que viu moments d’incertesa, també a la capital d’Osona. Ara mateix, el sector de la restauració “és el que està mostrant més dinamisme al centre de Vic”, reconeix Roger Noguer, gerent de Vic Comerç. I la plaça Major en seria un bon exponent. A banda de la imminent obertura d’un Viena, a l’antiga seu del BBVA, sembla avançada la instal·lació d’un restaurant de la cadena El Racó a ben pocs metres; en concret, al local que va deixar la llibreria La Tralla, ara fa un any. La cadena ja havia estat a Vic, a la plaça de l’Estació, però ara el grup viu un procés de reformulació i una nova expansió pel territori. A la mateixa plaça Major també està pendent d’obrir una rostisseria, a la cantonada amb el carrer dels Argenters, el lloc que va ocupar durant uns mesos l’hamburgueseria Läufer, des de la setmana passada reubicada al mític local de La Gorgonzella, al carrer de Sant Miquel.

Aquesta proliferació de propostes gastronòmiques a la plaça Major confirmaria una tendència que han experimentat altres places icòniques del país, com la de la Independència de Girona o la Reial de Barcelona, però també d’arreu d’Europa. Un fenomen que entronca amb la dimensió dels locals o el mateix preu dels lloguers, que només faria rendibles aquells negocis que es poden allargar a través de les terrasses exteriors.

I si la banda de dalt de la Plaça, històricament més dèbil, sembla que es reactiva, a la de baix s’estanca la imatge d’algunes persianes tancades de locals emblemàtics. És el cas de la drogueria Junyent o la merceria Solà, que durant un temps va ocupar la botiga de roba System Accion. Però no només a la Plaça hi ha establiments històrics tancats de fa anys, que han deixat locals amb les persianes abaixades. És el cas de Can Pietx, un dels exemples més emblemàtics (al carrer de la Riera), però també Can Sitges (a la plaça del Paradís), les pastisseries Roura i Forn de Sant Joan (a la rambla del Passeig) o la llibreria Mots (al carrer Cardona), on sí que recentment s’ha reformat tot l’edifici. Una problemàtica que convidaria comerciants, promotors immobiliaris i Ajuntament a posar-ho a debat.

König, al polígon
Una de les amenaces que viu el petit comerç del centre de la ciutat és la progressiva instal·lació d’establiments als polígons. Un dels últims casos que s’ha sabut és l’obertura, de cara al mes de setembre, de la coneguda cadena de restaurants König, un grup gironí nascut el 1973 i actualment amb locals a Girona, Barcelona, Figueres i Platja d’Aro. El nou local, d’uns 400 metres quadrats, podrà acollir 250 persones, segons informava Diari de Girona.

LA PREGUNTA

Creu que s’està fent bé la gestió de la pesta porcina?

En aquesta enquesta han votat 75 persones.