Els cendrers han desaparegut de forma parcial a les terrasses. Des d’aquest dimarts ja no està permès fumar a la via pública si no es manté la distància de seguretat interpersonal de dos metres. Aquesta restricció, que s’ha adoptat per contenir els rebrots de la pandèmia, no admet excepcions pels bars i restaurants, als quals també se’ls ha prohibit atendre clients a partir de la mitjanit i tancar més tard de la una de la matinada.
Els primers dies d’aplicació del nou decret han transcorregut amb normalitat, tot i que molts establiments reconeixen que hi ha desinformació per part de la clientela, sobretot pel que fa a la restricció del tabac. “Els clients ens pregunten si poden o no poden fumar. Els hi hem d’explicar que la prohibició no és total, però que cal respectar la distància”, apunta Adrià Colomer, cambrer del Qui Quiri Cuit (Vic). Des del departament de Salut asseguren que l’exhalació de fum augmenta el risc de contagi i que és una acció que implica la necessitat d’abaixar-se o treure’s la mascareta, eliminant així la protecció que ofereix.
Tot i haver-hi opinions molt diverses, d’entrada, gran part dels usuaris i restauradors coincideixen a considerar-la “excessiva” i “il•lògica”. Creuen que d’aquesta manera es castiga encara més el sector de l’hostaleria en un estiu en què l’afluència general als bars havia remuntat coincidint amb l’auge del turisme interior i del període vacacional. “Per sort de moment no hem notat cap davallada ni disminució de clients arran de restringir el fum a la terrassa. El que sí que veiem és que la gent fuma molt menys”, explica Manel Serena, d’El Vermutet (Vic). Judit Alcolea, del restaurant Cal Batlle (Manlleu), està convençuda que la mesura no perjudicarà tots els locals per igual: “Nosaltres tenim una terrassa molt gran i podem separar més les taules per garantir la seguretat”, però “en bars amb poques taules i un espai petit, la viabilitat serà més preocupant”.
Encara que les multes per infringir les normes puguin arribar a la xifra de 600.000 euros, la majoria de membres de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona tenen dubtes sobre si la gent les complirà i també de la seva efectivitat si no hi ha un control per part de les institucions. “Els ajuntaments haurien de fer pressió perquè no tota la responsabilitat recaigui en els establiments. Si no ho fan, els hostalers es veuran obligats a fer de policies”, lamenta Toni Dinarès, gerent de l’associació.
Respecte a la prolongació de la prohibició de fumar més enllà de la pandèmia, les opinions tornen a ser diverses. “La Generalitat sempre ho ha posat sobre la taula, però —si es fa efectiu— volem que es prohibeixi a tot l’espai exterior, no que només perjudiqui els negocis amb terrassa”, critica Dinarès. Per a molts clients, com Juan Carlos Sánchez, mantenir la restricció seria una mesura “molt correcta”, ja que “no és agradable empassar-te el fum dels altres”, i encara menys si així “augmenten les possibilitats de contraure el virus”.
El nou protocol ordena també el tancament de tots els locals d’oci nocturn, mesura que a Catalunya ja és vigent des de finals de juliol. La situació no canvia per a les sales de ball i discoteques, que ja no havien pogut obrir durant la temporada estival, però sí que perjudica als pocs bars de copes que continuen funcionant, com ara el City Arms de Vic. “Durant el cap de setmana tancàvem a les tres de la matinada. Ara, obrint només fins a la una, perdrem les dues hores de més facturació. Reactivar-nos així serà encara més difícil”, explica Alberto Vidal, cambrer del local. Hi afegeix que les limitacions “potser no són absurdes, perquè tenen una raó de ser”, però igualment “preocupen i fan patir el sector hostaler”.