QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El camp obre portes

Catorze explotacions agrícoles i ramaderes d’Osona i el Ripollès s’han sumat a la quart aedició del Benvinguts a Pagès

El 9 Nou
02/06/2019
Vic

“Benvinguts a Les Basses. Som pagesos des de sempre i durant segles hem viscut de la ramaderia i l’agricultura.” Així arrencava la visita a aquesta explotació ramadera de Manlleu, que des del 2011 té la seva pròpia agrobotiga. La visita no la feia un guia turístic sinó el mateix pagès, Joan Capdevila, la tercera generació de la família ubicada en aquest mas. “El meu avi, originari de les Llosses, s’hi va instal·lar el 1947”, explicava dilluns a d’altres propietaris del sector que aquest cap de setmana també se sumaran al “Benvinguts a pagès”. Un total de 14 explotacions d’Osona i el Ripollès, a banda d’alguns restaurants i allotjaments rurals, participaran en la quarta edició d’aquesta proposta que impulsa la Generalitat, amb la col·laboració de consells comarcals i consorcis de turisme, amb l’objectiu de convertir-la en “la gran festa de la pagesia catalana”.

El client de Les Basses té al seu abast productes elaborats a partir del seu propi ramat de vaques “de muntanya” i de llet, o de bestiar d’explotacions veïnes, “com a la granja de porcs que té el meu germà a les Masies de Voltregà”, remarcava Capdevila. “Ja fa nou anys que vam obrir l’agrobotiga, i la veritat és que n’estem contents.” L’explotació, amb obrador propi, treballa sempre a partir de circuits curts de comercialització, i engreixen el bestiar en unes construccions semblants als iglús, especialment dissenyades per afavorir-ne la mobilitat. “La gent valora que no hi hagi intermediaris, i poder saber com, quan i on es produeixen els productes que menja”, reflexionava Capdevila.
I aquest és, precisament, l’objectiu de la campanya, “posar en valor el sector primari i donar a conèixer l’origen dels productes agroalimentaris que es produeixen a Catalunya”, apuntava dilluns, durant la presentació, Ramon Lletjós, director dels Serveis Territorials del DARP a la Catalunya Central. La iniciativa compta enguany amb la participació d’unes 200 granges i explotacions agrícoles i ramaderes d’arreu del país, “amb una gran implicació de les comarques de la Catalunya Central”, destacava Lletjós.

En concret, a Osona hi prendran part 10 explotacions, tres menys que l’any passat, per la limitació de granges porcines arran del protocol de prevenció de la pesta porcina. Al mateix temps, sis restaurants i nou allotjaments oferiran menús i serveis especials durant aquest cap de setmana, i es desplegaran algunes activitats complementàries, com una caminada per conèixer les herbes remeieres, descobrir un molí fariner o conèixer varietats antigues de blat al Lluçanès. Al Ripollès, una mica menys actiu, hi prendran part quatre explotacions, tres restaurants i sis allotjaments i, com a activitats complementàries, es podran munyir vaques de llet amb tast i degustació, o fer una visita lliure al Museu Etnogràfic de Ripoll. L’any passat, entre Osona i el Ripollès van passar pel “Benvinguts a pagès” més de 2.500 visitants. Les granges obriran dissabte i diumenge de 10 a 2 i de 4 a 7, tot i que aquest any el diumenge a la tarda s’ha fixat com a opcional per si algunes explotacions ja volen tancar. Per tot plegat es recomana planificar les estades a través de la pàgina web de la campanya. Totes les visites són de caràcter gratuït.

 

Per escollir

A Osona, les explotacions visitables són Betara, Centre de Manipulació de la Castanya, El Soler de N’Hug, Formatges d’Espinelves, Formatges de Lluçà, Granja Comas, Mas el Pujol, Pollastres Ecològics La Riera, Sambucus i Les Basses. Hi haurà menús especials a Àgora Restaurant Viladrau, Ca la Cinta Restaurant, Cal Baumer, Can Berri, Restaurant Club Patí Vic i Restaurant El Pont. I ofertes especials als allotjaments de Ca l’Avi, Cal Masover Rexach, Cal Safraner, Càmping El Pont, El Terrat de Ca l’Avi, L’Hostalet, La Codina Reural, Les Vinyes Grosses Allotjament Rural i Xalet La Coromina. Al Ripollès, es podrà visitar la Formatgeria Palou, Formatges del Pujol Orra, Mas El Lladré i Mas Pinós; dinar als restaurants Can Jordi Restaurant, Hotel Restaurant Calitxó i Restaurant Can Jepet; i hostatjar-se a l’Alberg Pere Figuera, Càmping Vall de Camprodon, Hotel Restaurant Calitxó, Mas Molladar, Mas Regort i Masia La Canal.Manlleu
Miquel Erra

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 490 persones.