EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Carnaval de Ripoll, en el record

L’església de Sant Pere acull una mostra de diferents edicions de la festa del carnestoltes de la capital ripollesa

Durant la segona part de la dècada dels setanta el carnestoltes va tornar a treure el cap a la societat ripollesa, després de la curiosa censura que hi va aplicar un règim franquista molt més amant de les disfresses amb excuses nacional-catolicistes en dates de Setmana Santa o Nadal. Paradoxalment l’escola Salesiana va ser pionera en la celebració de balls de carnaval dirigits sobretot als seus alumnes. De mica en mica aquest costum va tornar a arrelar entre els ripollesos, en unes dates de febrer i inici de març que donaven color als hiverns més aviats gèlids de la capital entre dos rius. Durant els anys vuitanta el costum va agafar embranzida, encara que el nombre de participants no va ser encara significatiu. No va ser fins a finals dels noranta quan va aconseguir una repercussió que la va acostar molt més a l’efervescència de poblacions veïnes com Torelló, tot i que la competència de municipis veïns l’ha convertit habitualment en un dels últims carnavals ripollesos de cada temporada.

Per rememorar el passat del carnestoltes de Ripoll en unes dates on les aglomeracions no només no són gaire recomanables sinó que a més estan perseguides, la Comissió de Festes de Ripoll ha volgut portar a l’església de Sant Pere alguns elements que han estat protagonistes de carnestoltes pretèrits de la vila, sobretot dels més immediats, per tal que tots els ripollesos puguin recordar-los. La transgressió doncs també té uns límits en matèria de carnaval. Fins a finals d’aquesta setmana i amb acotació d’aforament, els murs de l’antiga església acullen disfresses de connotacions marines, d’imaginació desbordada, amb elements que sobrepassen els límits de la realitat, on l’art guanya sempre a la quotidianitat i on els colors, la lluminositat i sobretot la il·lusió superen tot allò que ens trobem un cop sortim altre cop al carrer.

Per cloure la mostra, dissabte vinent al migdia, la plaça Abat Oliba, davant mateix de l’església, acollirà la representació d’El petit circ de Mesieu Moustache, a càrrec de la Companyia Pessic de Circ. Per seguir-la, la Comissió de Festes i la Comi Infantil recomanen respectar les mesures de seguretat que s’estan implementant d’ençà de les restriccions per la Covid-19.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 164 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't