EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El continent africà, mercats de futur

Entrevista a Ferran Corominas, consultor per a empreses que volen fer recerca en nous mercats

Ferran Corominas ha crescut professionalment dalt d’un avió, perquè és un apassionat de les cultures i els països. Sempre s’ha dedicat a aquesta feina, era l’única manera de conèixer món: treballant. Ha treballat gairebé a tots els continents, però cansat del jet lag i per simpatia, fa 15 anys que es dedica gairebé exclusivament al continent africà.

Àfrica o el continent africà?

Tot està ben dit, però cal explicar que el continent africà té 54 països, aproximadament 30 milions de quilòmetres quadrats i una població estimada d’1.200.000 milions, molts tipus de religions, de llengües, d’ètnies, de cultures… és a dir, té una diversitat molt gran. Alhora, he d’esmentar que de tota la vida, quan hem mirat un mapa mundial, hem vist una Àfrica reduïda, perquè semblava que no tenia la importància que tenen els altres continents. A vegades, influenciats pels mitjans, parlem de l’Àfrica com el continent pobre, corrupte i d’elits properes al govern, que només fan economia extractiva de minerals, petroli o matèries primeres. En part és així, si més no el més conegut per tots. Però també hi ha un vessant molt positiu del continent. Hi ha molts països que funcionen amb normalitat: tenen tots els serveis necessaris, es creen empreses, hi ha bancs, aeroports, línies de tren, etc. Això sí, tot força precari, però funciona. Sempre m’agrada dir que el continent africà és un caos organitzat.

Que s’hi pot fer al continent africà?

S’hi poden fer moltes coses, per exemple ajudes humanitàries, viatges exòtics o anar-hi a treballar, que és el que jo hi faig.

Quin tipus de feina hi fa?

Faig recerca de mercats. L’Àfrica té mercats una mica complexos, però tard o d’hora moltes empreses europees voldran ser-hi presents. O sigui, em vaig avançant.

S’hauria d’apostar pel continent?

Des de la meva perspectiva, sí. Hi ha molts països que tenen uns índexs de creixement per sobre d’un 5%, en part per la seva pròpia riquesa interna (matèries primeres), però alhora hi ha un gran percentatge d’una classe mitjana que necessita béns materials. Com que a l’Àfrica la cultura empresarial no és gaire madura, han de comprar una mica de tot.

Potser és l’hora d’anar-hi a fabricar?

Sí, hi ha països que s’hi pot anar fàcilment i amb total seguretat empresarial: serveis jurídics, bancaris, logístics, de mà d’obra, etc.

És optimista amb el continent?

Sí. Intento pensar en positiu; si hi apostem de valent, acabem creant llocs de treball, generem feines vàries i el més important, la confiança que els empresaris necessiten per establir-se al continent o tenir-hi un vincle comercial regular.

Per què hi ha tanta gent que hi té males experiències?

Perquè hi ha de tot en aquest món. Solen ser dos tipus de persones: gent sense experiència o gent que intencionadament va al continent a buscar el negoci fàcil, que hi han anat de conquistadors pensant que com que som europeus els podrem enganyar o ensenyar. Gran error, i per part africana estan més que avorrits de rebre aquesta gent. Si vas al continent amb ganes d’aprendre i a treballar amb constància, és superagradable i amb gent molt professional.

Contacte: fcr@afriquenet.cat

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 192 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't