Les relíquies de sants, en l’imaginari religiós, són la concreció física que connecta l’espai terrenal amb el diví a partir de la intermediació dels personatges beatificats o canonitzats. De fet, per als fidels sempre ha estat més pràctic dirigir les oracions cap a un referent material que cap a un concepte intangible. L’exposició ‘Reliquiae Sanctorum: passions devotes de Joan Arimany i Juventeny’ s’inaugura aquest dimarts, 17 de desembre, al Museu del Ter de Manlleu i es podrà visitar fins al pròxim 2 de març.
La mostra recull algunes de les peces que ha aplegat el manlleuenc Joan Arimany i Juventeny, gestor cultural especialitzat en religiositat popular. Es tracta de material que nodreix les investigacions que realitza des de fa anys i que han generat estudis en diferents formats. Durant les dues darreres dècades Arimany ha adquirit un gran nombre de relíquies de sants i dels seus continents, els reliquiaris. Aquest material és objecte d’estudi i divulgació a diferents mitjans de comunicació, com la revista digital ‘Reliquiae Sanctorum in Catalonia’, amb més de 500 subscriptors i de la qual se n’ha publicat el número 25.
La part introductòria de l’exposició està dedicada al concepte de santedat i fa referència a la funció mediadora dels sants entre els fidels i la divinitat. Al centre de la sala de l’exposició s’hi pot veure una instal·lació on es suggereix el ritual de devoció al voltant dels sepulcres de sants. A més, els visitants podran intentar identificar deu representacions de sants i santes a partir dels seus atributs.
La mostra s’emmarca en el programa Col·leccionant passions, un projecte cooperatiu entre diverses antenes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya.
La inauguració tindrà lloc a les 7 del vespre amb la conferència ‘Relíquies i rituals: l’objecte i el gest’, a càrrec de la doctora en Història de l’Art, Francesca Español.
{{ comment.text }}