EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El trencament del dejuni

El Centre Cultural Islàmic Alhidaya de Torelló convida veïns i entitats al seu espai per mostrar-los el final d’un dia de ramadà i explicar-los què és i perquè el celebren


19/05/2019
Torelló

Si aguanten sense menjar moltes hores o si els obliguen a fer-lo són algunes de les preguntes que reben molts musulmans durant el mes del ramadà, que va començar la setmana passada. Dues joves torellonenques, Sara Zahid i Chaymae El Karfouh, hi donaven resposta davant de més d’un centenar de persones divendres passat al Centre Cultural Islàmic Alhidaya de Torelló. Ara fa tres anys que van obrir les portes i des de llavors –ja ho feien abans en espais provisionals– conviden entitats, escoles, veïns i polítics –i aquest any, en campanya, n’hi van assistir més que mai– a veure un trencament del dejuni, que va acompanyat d’un àpat amb plats típics del ramadà. Les dues joves recordaven que l’objectiu de la jornada era “ensenyar la cultura musulmana” i explicaven que estar en dejú és una manera “d’aïllar-se de tots els pecats”, un punt en comú amb altres religions. L’objectiu del ramadà, que es pot fer a partir de la pubertat, afegien, “no és el dejuni, sinó sortir-ne beneficiat psicològicament” i també “conscienciar-nos dels qui passen gana”. Mohamed El Ghaidouni, president de la Unió de Centres Islàmics de Catalunya (UCIDCAT), apuntava que dilluns passat s’havia iniciat “un viatge cap a dins, per conèixer-se un mateix” i que era un moment “per a la reflexió i renovar l’energia i les ganes”.

El trencament del dejuni havia començat a les 9 menys dos minuts. Segons Abdel El Bekkali, president del centre cultural torellonenc, que aquest any deixarà el càrrec pel canvi de junta, explicava que a mesura que s’allarga el dia el temps de dejuni és més llarg. Aquell dia havien deixat de menjar a les 5 i 2 minuts de la matinada. El dia següent, havien de deixar de menjar un minut abans i el trencament era a les 9 del vespre. Era aquesta hora quan començaven la pregària Al Magrib, la penúltima del dia. Després començava el sopar amb quatre taules llargues que aquesta vegada, per por de pluja, no van posar a l’espai que hi ha a l’entrada del local. I començaven a repartir la harira, una sopa feta a base de llegums, verdures i carn, per alimentar-se després de més de 12 hores sense menjar. El seguien unes pastes salades i després de dolces, tot plegat acompanyat pel te tradicional.

Ismael Chamarouch, de Sant Pere, explicava, mentre repartia te, que “s’ha d’aguantar com es pot”, encara que hi ha persones que no l’han de fer com els malalts, les dones si tenen la menstruació o els nens. En altres situacions es busca la forma de compensar-ho, com també apuntaven les dues joves, per exemple donant menjar a una persona pobra.
Al moment dels parlaments, abans de la darrera pregària del dia, també hi va intervenir el rector de Torelló, Joan Torra, que va llegir un salm previ a Jesús i a Mahoma. L’alcalde, Santi Vivet, va recordar que tots els assistents a la jornada de trencament del dejuni tenien en comú “que som de la mateixa societat i ens estimem el nostre poble”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 196 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't