EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els espanyols dormim menys que la resta d’Europa

Els espanyols dormin menys que la resta d’Europa. Aquí expliquem les dades i els motius que ens han portat a això


22/02/2019

Adrià Corchero i Álex Faura. Vic

Els espanyols, en general, dormim menys, pitjor i més tard que la resta d’Europa. Per a donar-li validesa a aquesta dada, només hem de fixar-nos en la graella televisiva. Mentre que en qualsevol país europeu el Prime time comença, com a molt tard, sobre les 20.30 de la tarda (trobem el cas d’Alemanya que comença a les 19.30) a Espanya arrenca sobre les 22.00, i en alguns casos fins i tot més tard. Posem-li, en el millor dels casos, que el programa en qüestió dura 2 hores. Si fos així, ja ens donarien les 00.00, que és l’hora mitjana a la qual ens fiquem al llit els espanyols.

A Europa tenen el costum d’anar a dormir abans. En països com Itàlia sobre les 23.00, però en canvi en uns altres com Alemanya, Suècia o França sobre les 22.00. Això sí, els horaris d’entrada a la feina són molt semblants als quals tenim aquí, amb la diferència que a Espanya les jornades laborals solen ser més extenses. Si tenim les dades que ens fiquem al llit més tard, però ens aixequem a la mateixa hora que tots els europeus la conclusió és clara: dormim menys que ells.

Els orígens

Això té el seu origen al final de la segona guerra mundial, que va coincidir en el temps amb la dictadura franquista. Durant l’època de la industrialització tots els països europeus van adoptar horaris molt rígids i llargs. En finalitzar el conflicte, la gran majoria de països es van adonar que no era productiu i van decidir canviar-lo. Espanya, en estar sumida en una dictadura, va trigar molt més a modernitzar-se. A causa de la pobresa que hi havia en aquesta època, molts homes van haver de treballar en dues feines alhora, una de matí i una altra de tarda. En tenir aquests horaris, els homes no arribaven a casa fins a les 21.00 de la nit, i clar, no es començava a sopar fins que ell no arribava a casa. Aquest costum per a sopar tard s’ha perpetuat fins als nostres dies.

No només aquest és el problema, si no que Espanya compta amb un horari al qual no li correspon. En la segona guerra mundial es va decidir adoptar l’horari de Berlín, amb el fi d’evitar bombardejos. Aquesta modificació va passar de ser una mesura temporal a fixa, encara que a Espanya li correspondria l’horari de Portugal o Regne Unit. Això fa que tinguem més hores de sol, cosa que no ajuda a agafar el son.

Els espanyols dormim de mitjana 7.2 hores, que està per sota de les entre 8 i 9 recomanades. Catalunya es troba per sota d’això, ja que s’estima que els catalans dormim 7.1 hores, per sota de la mitjana. Les comunitats autònomes que menys dormen són Ceuta i el País Basc, ja que estan en 6.6 i 6.8, respectivament. Els espanyols dormim més de 40 minuts menys que la mitjana europea, cosa que hauria de canviar, perquè dormir correctament és un hàbit vital per a portar una vida sana.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 350 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't