EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els parquets | Un retoc a les pensions

Les últimes reformes han suposat un canvi de focus que satisfà més els pensionistes actuals, menys els treballadors en actiu i encara menys els empresaris

Les exigències europees han fet el seu efecte i, finalment, el retoc del sistema de pensions ha pres forma a l’Estat espanyol. Per posar context, Europa havia situat la fita de disposar d’un sistema reformat per alliberar una part dels fons Next Generation, que, almenys sobre el paper, han de servir per modificar, si no tot sí en part, el sistema productiu espanyol. Però els fonaments del sistema de pensions són tan fràgils i els interessos polítics tan sòlids que, o bé les decisions que es prenen no són determinants o bé sempre sortiran veus crítiques contra allò negatiu (i, de passada, contra allò positiu) que pugui contenir qualsevol proposta del govern de torn.

Ja està prou explicat, però no està de més insistir-hi, que els nou milions de pensionistes de l’Estat són, al mateix temps, nou milions de votants. Per als governs de torn, deixar insatisfet només una part d’aquest gran contingent és un risc. I per a les oposicions de torn posar de manifest que les decisions dels governs perjudiquen el col·lectiu de pensionistes és una temptació. No és gens estrany, per tant, que quan s’ha comunicat que hi haurà modificacions que, més que alterar el sistema el que fan és introduir nous mètodes de càlcul, hagin sortit veus que, amb més o menys vehemència, han carregat contra la proposta.

Qualsevol anàlisi estarà subjecta a una càrrega de subjectivitat. Però és important remarcar que, al contrari que altres reformes precedents, especialment sota governs del Partit Popular, l’actual reforma i els anteriors retocs sota l’actual govern han suposat un canvi de focus en el sentit que s’insisteix més en la banda d’augmentar els ingressos que en la de reduir les despeses. És un canvi d’enfocament que satisfà més els pensionistes actuals, menys els treballadors en actiu i encara menys els empresaris, sobre els quals recau una part important d’aquest augment de recursos.

El marc general del sistema de pensions canvia poc. Les pensions actuals les paguen els treballadors actuals amb les seves cotitzacions. Com que les reformes precedents han suposat, sobretot, el manteniment del poder adquisitiu de les pensions, calen molts més diners per fer front als pagaments de les jubilacions. Tot plegat, en un context en el qual les piràmides d’edat mostren que cada vegada hi haurà més pensionistes –sobretot quan es jubili la generació del baby boom– al mateix temps que el canvi tecnològic farà necessaris menys treballadors actius. Aquest ha estat un dels problemes, no l’únic, de l’actual sistema.

Davant d’aquesta evidència, s’ha optat per incrementar els ingressos, a partir d’augmentar les aportacions dels salaris més alts. També s’incrementen els fons de l’anomenat mecanisme d’equitat intergeneracional, una quota extra que paguen majoritàriament les empreses i, en part, els treballadors, perquè la Seguretat Social disposi d’estalvis per als temps de l’elevat contingent de jubilacions dels batyboomers. La quota ja existia, però ara se n’arriba a duplicar el recàrrec, de manera que progressivament es passarà del 0,6% del salari que s’aplica actualment (0,5% a càrrec de l’empresa i 0,1% a càrrec del treballador) a l’1,2% (1% l’empresa i 0,2% el treballador). I, finalment, s’estableix una modificació en el còmput d’anys que cada jubilat podrà comptabilitzar-se per cobrar la pensió en la seva totalitat. Fins ara, era una mitjana dels salaris dels últims 25 anys de carrera professional. Ara pot arribar a ser de 29, descomptant els dos anys menys favorables. Durant un temps, cada nou pensionista podrà escollir la fórmula més favorable.

Aquests canvis tenen el risc d’incidir en la generació d’ocupació. O, almenys, així és com ho veuen els representants empresarials. Si per cada treballador que tingui en plantilla ha de desemborsar més diners en cotitzacions a la Seguretat Social, arribarà un punt que haurà de renunciar a alguna incorporació per poder pagar aquests diners de més. És un argument més senzill de comprendre que d’argumentar. L’empresariat espanyol està molt acostumat a posar el crit al cel per cada cost laboral (ja passa cada vegada que s’apuja el salari mínim interprofessional). Està molt més disposat a queixar-se pels costos laborals que a fer aportacions clares per augmentar la productivitat. Tot plegat, en un moment en el qual el creixement dels beneficis empresarials, per damunt del creixement dels salaris, els estreny el marge de queixa.

Una vegada més, un govern –sigui del color que sigui– ha optat per fer algunes reformes en el sistema, però no per plantejar alternatives més radicals. Ja se sap que en la qüestió de les pensions els governs acostumen a practicar el joc de la patata calenta: anar avançant sense grans retocs perquè el problema gros arribi al següent govern i així no caure en decisions impopulars. L’actual sistema ja ha donat mostres d’anar molt just de costures, amb grans dèficits que cap modificació cosmètica ha estat capaç de corregir. La nova reforma, per exemple, no inclou referències als canvis que suposa que part de la feina que fins ara feien persones les estiguin fent uns robots (o uns algoritmes) que no cotitzen tot i produir. En un context en el qual, tot i els canvis en els salaris mínims, els sous no creixen prou per cobrir el que cobren els nous pensionistes, hauria estat una reflexió per introduir. De moment, el que ha fet l’executiu és reduir el neguit dels pensionistes actuals i de la Unió Europea, deixar tranquil·la la Unió Europea i, deixar una mica menys contents els treballadors actuals i molt descontent l’empresariat. No és poc. Tampoc és prou.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 211 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't