L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Energia pròpia en empreses rurals

El Ripollès omple virtualment una jornada sobre autoconsum fotovoltaic en granges i empreses

El 9 Nou
26/09/2020
Ripoll

De forma virtual, es va fer dimecres una jornada sobre “Energia solar fotovoltaica per a autoconsum en granges i petites empreses de zones rurals”, organitzada per l’Associació Leader Ripollès, Ges, Bisaura, en la qual va participar Santi Martínez, de Km0 Energy, i Marc Romera, de l’Associació de Serveis Energètics Bàsics Autònoms. La gerent de l’associació, M. Àngels Guiteras, va presentar la jornada, que tenia un aforament per llicències limitat i les inscripcions es van tancar una setmana abans. Això, va dir, mostra l’interès per un sistema energètic que s’adiu amb el projecte ENFOCC (Energia forest i canvi climàtic), que té com a objectiu fomentar l’ús de l’energia fotovoltaica com a pas cap a la transició energètica.

No és la primera que es fa sobre aquesta temàtica al Ripollès, però sí que en aquest cas es va adreçar especialment a les granges i petites empreses en zones rurals. Així, d’una banda, Santi Martínez, de l’empresa Km0 Energy, va posar en valor l’autoconsum compartit remarcant que l’autoconsum “és una manera d’obtenir electricitat sense peatges i lliure d’impostos però encara és més avantatjós si es fa de forma col·lectiva. Martínez va explicar que l’entorn rural permet ubicar grans instal·lacions que poden “solucionar l’escassetat energètica de les grans ciutats”, però va voler afegir que això s’ha de fer de forma sostenible. I és que un dels principals debats actuals és l’ús o no de terres fèrtils per instal·lar grans projectes de plaques d’autoconsum. En aquest sentit, ell va parlar de “terrenys erms que es poden rendibilitzar llogant-los i el lloguer pot ser en forma de participació en l’explotació; de l’ús compartit del sòl mantenint l’activitat agrícola i ramadera; i de l’oportunitat per a la indústria agroalimentària, que pot participar en mercats de flexibilitat, sense modificar la seva activitat i obtenint ingressos que “ara no tenen a l’abast”.

Per la seva banda, i abans del torn de preguntes, que van ser diverses, Romera va afirmar que “l’autoconsum fotovoltaic és possible en qualsevol ubicació o indret” basant-se en l’experiència de la seva associació, que treballa en fotovoltaica des de l’any 1989. Després de dir que quan es té autoconsum cal un canvi d’hàbits a l’hora de fer ús de l’energia directament va concloure que “s’ha d’entendre la inversió en fotovoltaica com una manera d’assegurar el preu de l’energia en els propers anys i treure un rendiment econòmic als diners”.

Obren el segon grup de compra d’energia per a empreses a Osona

S’ha posat en marxa des d’aquest dijous el grup de compra agregada Pro-energia d’Osona, adreçat a les empreses i autònoms que en vulguin formar part. En aquesta ocasió hi poden participar totes les empreses, tant si pertanyen o no a un polígon industrial, mentre que en la primera edició es va concretar en les d’un mateix polígon. L’altra novetat és que el grup es podrà ampliar en el cas de les empreses que tinguin autoconsum fotovoltaic.

La compra agregada permet un estalvi econòmic a una agrupació d’empreses –en aquest moment són 32– i s’assegura que l’energia que consumeixen és 100% d’origen renovable. La regidora de Promoció Econòmica, Bet Piella, ha destacat també la “transparència en el procés de contractació”.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't