EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Espinelves, sense fira però amb avets

L’històric Arborètum d’Espinelves ha hagut de modificar alguns hàbits de venda per mantenir la clientela

Espinelves s’ha quedat aquest any sense la tradicional i multitudinària Fira de l’Avet, que aquest dissabte hauria estrenat la 40a edició. Amb tot, els petits productors d’avets locals confien continuat venent aquest element decoratiu icònic del Nadal.

David Masferrer, hereu d’una llarga nissaga de propietaris de la finca Masjoan d’Espinelves i actual responsable de l’històric viver, no depèn directament de la fira per vendre els seus avets –de fet, no hi té parada–, però sí que molts clients acostumaven a aprofitar la visita al poble per recollir els seus exemplars a l’Arborètum. De moment, el context de pandèmia no li està restant volum de clients en aquesta arrencada de la temporada, però sí que ha hagut de modificar els seus hàbits de venda. “Fins ara la gent venia els caps de setmana i escollien el seu avet; ara els envio fotos per WhatsApp, el trien i el passen a recollir entre setmana”, explicava dissabte passat. També en reparteix directament a domicili, “però només per a municipis veïns, a un màxim de 20 quilòmetres”.
Des de l’Associació de Cultivadors d’Arbres de Nadal de Catalunya, amb epicentre a Sant Hilari, confien, precisament, que la diversificació dels canals de venda, ja sigui a través d’internet o dels centres de jardineria, hauria de permetre, en un any excepcional com aquest, mantenir el volum de vendes de les últimes temporades. El mateix Masferrer, un dels petits productors associats, no descarta fer una aposta més decidida pel comerç en línia de cara a l’any que ve, malgrat que “sempre és complicat traslladar arbres vius, i no totes les empreses de transport s’hi posen bé”. L’èxit de la temporada l’acabarà marcant, en bona part, el ritme de desescalada. “Molta gent esperarà a última hora per veure si els desconfinen; quan la gent pugui tornar a voltar els caps de setmana segur que en vendrem més”, deia.

Dels poc més de 500 exemplars que ha anat venent els últims Nadals, més de la meitat els distribueix a través de majoristes, i la resta directament a particulars. “L’objectiu és anar-nos especialitzant en aquesta venda als particulars”, apuntava. Actualment la finca té plantats uns 4.000 exemplars, en diferents fases de creixement.

Una part significativa dels avets que ven són per ser replantats, i les últimes edicions ha constatat una tendència a escollir-los més grans. Tot i que els més habituals fan entre 125 i 150 centímetres d’alçada, “la gent en comença a demanar de 175 centímetres, que ja tenen la copa més formada i també fan més goig”.

L’anomenat avet del Caucas és una de les espècies més valorades, si bé continuen produint l’històric Abies masjoanis, l’arbre autòcton que van crear els seus avantpassats en aquesta finca. En aquest sentit, la mateixa Associació de Productors es planteja recuperar-ne la producció per avançar cap a una hipotètic avet amb DO Montseny-Guilleries.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 179 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't