EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Estrenyent lligams

El Festival Nits de Cinema Oriental celebra l’Any Nou Xinès amb un concert del grup catalanoxinès Zao

El 9 Nou
12/02/2019
Vic

Dimarts passat, 5 de febrer, arrencava oficialment l’Any Nou Xinès i, per tercer any consecutiu, el Festival Nits de Cinema Oriental de Vic ha volgut encetar la seva programació anual sumant-se a aquesta celebració, en una nova oportunitat per fomentar la relació entre les dues comunitats. I el millor exemple, d’aquest apropament, el va il·lustrar el concert que, també per tercer any, va protagonitzar dissabte al vespre el grup Zao, que integren dues vigatanes d’origen xinès, Jinjin Chen i Charleen Cheng, al costat de Marc Vernis (piano), Franco Molinari (contrabaix) i Joan Carles Aguerri (bateria). La Sala Modernista del Casino es va omplir per a l’ocasió.

Jinjin Chen, que viu a Vic des de fa nou anys, ja feia temps que col·laborava amb el Festival Nits quan, el gener del 2017, el mateix director artístic del certamen, Quim Crusellas, la va animar a agafar un micròfon. L’excusa, poder celebrar a Vic el Cap d’Any Xinès amb cançons pròpies del seu país. Al seu costat, l’experiència musical la va aportar la versatilitat del sòlid grup de jazz que conformen Vernis, Molinari i Aguerri. L’any passat, Chen va viatjar a la Xina per visitar la seva àvia i el grup va incorporar una segona veu femenina, la de Charleen Cheng, a Vic des de fa quatre anys. Aquest dissabte ja van compartir escenari totes dues. I ho van aprofitar per escenificar, com a fil conductor, la història de dues germanes xineses separades de petites i que es retroben a la capital d’Osona 15 anys després. El muntatge va comptar amb la presència de dues nenes petites, alter ego de les cantants, i d’un narrador, també d’origen xinès. Entranyables. El repertori va incloure cançons populars xineses actuals, a ritme de pop melòdic i de balada.

El grup, que en aquests dos anys ha anat fent alguns bolos puntuals, exemplifica la voluntat d’integració de la nova generació de xinesos i xineses arribats a la ciutat. “Potser sí que ha faltat connexió entre les dues comunitats, per això som aquí”, reflexionaven totes dues abans del concert. “Els nostres pares van venir amb un estil de vida concret, pensant a treballar i a guanyar-se la vida”, recordava Chen. “No és que no volguessin, però per ells aprendre l’idioma també els era molt difícil”, afegia Cheng, que actualment imparteix classes d’anglès a la Universitat de Vic i de xinès per a l’empresa Girbau. “Amb la nostra generació serà diferent, perquè per mi Vic és la meva segona casa”, insistia Chen. La vetllada va incloure un tast de Dim Sum, les típiques crestes xineses “que també es mengen per Nadal”, i de Cervesa del Montseny. Una combinació ben intercultural.

La celebració de l’Any Nou Xinès es va complementar amb una doble projecció a l’ETC: dissabte, amb la pel·lícula Lost on Journey, programada al Festival Nits 2011 i convertida en tot un clàssic modern; i diumenge, amb una projecció de curtmetratges d’animació xinesa, a més d’un taller de màscares xineses, a càrrec de l’Associació de Veïns del Barri del Remei. El nou any xinès, que se situa al 4717, entra de ple en l’Any del Porc, símbol d’abundància i honestedat. Doncs això.

La dada
A data d’avui hi ha a Vic un total de 643 persones de nacionalitat xinesa empadronades a Vic. La xifra havia anat pujant, en especial durant la primera dècada d’aquest segle, però en els últims anys s’ha frenat, i fins i tot ha reculat lleugerament. El pic més fort d’arribades es va produir els anys 2014 i 2015, amb 700 i 712 persones d’origen xinès empadronades a la ciutat, respectivament.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 878 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't