Le Porc Gourmet va acomiadar aquest dijous nou treballadors de la cadena de matança perquè el dia abans havien decidit no encetar el torn i van acabar ells i 26 treballadors més fent les vuit hores al menjador de l’empresa. Segons alguns treballadors acomiadats, “no respecten l’espai de descans que s’ha de fer cada dues hores per si s’ha d’anar al lavabo, per exemple”, expliquen Said Bentalb, Martins Anieke i Ofosu Anieke. I des que tenen contracte, pel setembre, que no “cobrem les hores extres”, diuen.
Aquestes peticions són les que van reclamar dimecres abans de començar el torn i “ens van dir que no hi havia cap responsable i que ens esperéssim al menjador. Quan van veure que no venia ningú, alguns treballadors van anar a la cadena i llavors els van dir que no hi havia feina per a ells i els van fer tornar al menjador”. Dijous, quan van arribar, nou d’ells es van trobar amb la carta d’acomiadament.
Des de l’empresa es va considerar que s’havia fet una aturada de la producció, cosa que permet, segons el conveni, l’acomiadament perquè no “es va demanar permís a l’autoritat laboral”. Això va representar que dijous es matessin 3.600 porcs mentre que en un dia “normal se’n maten entre 6.000 i 7.000. A més, com que s’atura el procés i no és segur sanitàriament, bona part dels animals es van haver de llençar tal com va marcar l’informe dels veterinaris”. Ho explica Ferran Miguel, director d’Axparia Trade, empresa que gestiona la laboralització. En canvi, per Montserrat Castanyé, de Càrnies en Lluita, que acompanyava dimecres al vespre els treballadors acomiadats, “això no és parar la producció, ja que no havia començat. Ells esperaven ser atesos i després els van dir que no hi havia feina”. Castañé reclama que CCOO i UGT convoquin eleccions sindicals i hi pugui haver comitè. Per fer efectives les eleccions la llei marca que cal que els que s’hi presentin portin almenys sis mesos al règim de la Seguretat Social; per tant, les primeres eleccions es podrien fer al març.
Per la seva banda, CCOO, que és el sindicat que va signar l’acord per la laboralització dels treballadors amb l’empresa i l’administració, ha rebutjat els acomiadaments i reclamen “la readmissió dels afectats” en un comunicat.
{{ comment.text }}