EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Front comú contra la contaminació

La Plana de Vic ha registrat aquest estiu el doble de superacions del llindar d’ozó. Una vintena de municipis s’uneixen per fer-hi front


19/09/2019
Vic

Les tres estacions de mesurament de la qualitat de l’aire de la Plana de Vic han registrat aquest estiu 41 superacions del llindar d’informació d’ozó troposfèric, el doble que l’any passat, i també s’ha superat per primer cop el llindar d’alerta. Aquest llindar d’alerta representa la concentració d’ozó (superior a 240 ?g/m³) a partir de la qual una exposició de durada breu pot comportar un risc per a la salut que pot afectar el conjunt de la població.

Davant d’aquesta problemàtica, l’Ajuntament de Vic ha impulsat la creació d’una taula supramunicipal per la qualitat ambiental de la Plana de Vic, que es va constituir dilluns passat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i alcaldes i regidors dels 26 municipis més afectats per l’ozó. El conseller es va comprometre que el proper pla de la qualitat de l’aire de la conurbació de Barcelona –on es produeixen els òxids de nitrogen que s’acaben desplaçant fins a la Plana de Vic i es converteixen en ozó– inclourà mesures addicionals per reduir l’ozó que afecta, sobretot, la comarca d’Osona. Des del territori es demana que quan hi hagi les condicions perquè s’originin episodis d’ozó com els que han afectat la Plana de Vic aquest estiu es prenguin les mateixes mesures de restricció del trànsit a l’àrea metropolitana que només s’apliquen quan la contaminació els afecta a ells. Calvet, però, va anar més enllà i va assegurar que si les mesures que s’aplicaran a partir de l’any vinent de prohibir la circulació dels vehicles més contaminants a l’àrea metropolitana no són suficients, s’estudiarà revisar les autoritzacions d’indústries i granges. El conseller va alertar que les mesures per reduir l’ozó a la Plana de Vic són “complicades” perquè hi influeixen altres factors, “com la singular orografia de la Plana de Vic” que dificulta la dispersió dels contaminants. A part d’afrontar el problema amb l’ozó, que situa la Plana de Vic com un dels territoris europeus amb uns nivells més elevats, la taula supramunicipal per la qualitat ambiental també treballarà per coordinar accions entre els municipis per buscar solucions a dos altres contaminants que són molt específics d’aquesta zona, com són les partícules en suspensió PM10 i el benzo(a)pirè. A diferència de l’ozó, que es produeix a l’estiu, són contaminants que afecten els mesos d’hivern i en el cas del benzo(a)pirè es tracta d’un compost cancerigen que s’ha determinat que està originat per la mala combustió de fustes d’origen industrial en calderes de biomassa. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va assegurar que el tema de la qualitat de l’aire “preocupa la població” després dels últims episodis i per això calia activar “una taula que aglutinés les actuacions que cadascú per la seva banda ja està fent”. Erra va dir que era “un bon missatge per a la població” perquè davant d’un repte comú “es dona una resposta conjunta dels representants dels municipis”.

La creació d’una taula supramunicipal de la Plana i liderada per l’Ajuntament de Vic va sorprendre inicialment el nou govern del Consell Comarcal d’Osona, presidit per Joan Carles Rodríguez (ERC). El Consell ja tenia una taula creada des de principis del mandat passat per afrontar aquesta mateixa problemàtica. Entre d’altres, havia fet una taula rodona amb experts (el novembre de 2016) i es va editar un díptic amb recomanacions per reduir les emissions provocades per la mala combustió de biomassa (gener de 2017). La taula supramunicipal impulsada per Vic, però, estarà finalment copresidida pel Consell Comarcal. Dilluns, a la constitució de la taula, la vicepresidenta Margarida Feliu era a la taula al costat de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; el conseller Damià Calvet; la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, i el regidor de Medi Ambient de Vic, Albert Castells.

La diputada Marta Moreta (PSC), que va assistir a la constitució de la taula, va criticar a la sortida que no s’haguessin plantejat mesures concretes per revertir la situació. Va assegurar que a part de bones intencions cal un pressupost al darrere per apostar, per exemple, pel transport públic i reduir el vehicle privat. La diputada socialista recorda que abans de l’estiu el seu grup va presentar una moció al Parlament per demanar que Osona fos “zona preferent” en la lluita per millorar la qualitat de l’aire i que “ERC i JuntsxCat, fins i tot l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, hi van votar en contra”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 121 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't