Aquest cop van escollir fotografies del Domund de les dècades dels 40 i 50 del segle XX i també els pedronets del terme de Torelló. Les van projectar en les dues sessions que van fer al mes de juny conjuntament l’Arxiu Municipal de Torelló i el servei de Psicologia de la Residència Cals Avis dels tallers d’identificació d’imatges històriques del poble entre els residents de la residència i els usuaris del centre de dia L’Oreig.
Segons Irene Jofre, psicòloga de Cals Avis, en veure que des de l’arxiu ja feien sessions d’aquest tipus obertes al poble van plantejar fer-ho amb els residents per fer “un treball de reminiscència o memòria remota” en el marc de les activitats d’estimulació cognitiva per exercitar les capacitats intel·lectuals, treballar l’atenció i la memòria. A l’hora de plantejar-ho amb l’arxivera Gemma Carretero, van buscar temàtiques i imatges que els avis i àvies poguessin reconèixer i d’activitats en què fins i tot potser hi havien participat. En les sessions els plantejaven reconèixer el lloc on passaven les activitats, parlar d’establiments comercials que hi haguessin hagut als espais i reconèixer la gent que sortís a les fotos.
Aquesta és la segona vegada que porten a terme els tallers, en els quals han participat 14 residents i uns 17 usuaris del centre de dia. La informació que aporten els participants serveix a l’arxiu per documentar les imatges que es treballen. Aquesta vegada els tallers també han format part d’un estudi social dels arxius i de la utilització del patrimoni documental com a eina terapèutica.
{{ comment.text }}