L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

La Covid-19 i l’acord Xina-EEUU fan baixar el preu de la carn de porc

Un clar exemple de la globalització mundial és el que ha passat en un any amb el preu de la […]

Un clar exemple de la globalització mundial és el que ha passat en un any amb el preu de la carn de porc i l’afectació que ha tingut al sector dels elaborats carnis, molt present a Osona. Fa un any s’albiraba (veure EL 9 NOU del 2 de setembre de 2019) un escenari que podia durar tres anys amb uns preus molt alts de la carn de porc —es va estimar que l’augment en pocs mesos havia estat d’una mitjana del 50%— i es reclamaven mesures per evitar la desaparició de moltes empreses del sector d’elaborats. Es tracta d’aquelles empreses que fan els embotits i afegeixen valor a la carn però no tenen cap altra esglaó de la cadena de producció com ara l’engreix d’animals o l’especejament, sinó que han de comprar aquesta matèria primera. Aleshores, des de la FECIC (Federació d’Indústries Càrniques de Catalunya) es demanaven mesures a Interporc, l’Organització Interprofessional Agroalimentària del porc de capa blanca a Espanya, a favor de les empreses elaboradores. Es tractava d’intentar arribar a un acord que permetés estabilitzar tots els esglaons de la cadena i això volia dir, a la pràctica, que no s’apliquessin aquests preus tan alts.

Però el mercat xinès —a causa dels efectes de la Pesta Porcina Africana (PPA) a la seva cabana porcina— tenia molta necessitat de carn i la comprava a Europa perquè no hi havia acord amb els aranzels amb els Estats Units. El desbloqueig comercial entre els dos països després de dos anys de conflicte —al gener del 2020— i l’aturada mundial al març a causa de la Covid-19 han tornat els preus a posicions assequibles com explica el representant de la Cambra de Comerç d’Osona al clúster porcí d’Innovacc i director general d’Splendid Foods, David García-Gassull. “Aquestes afectacions mundials han salvat bona part del sector elaborador”, explica, tot i que reconeix que l’afectació l’any passat va ser important a moltes empreses si “no tenien comprada la carn abans de l’augment dels preus i congelada, per exemple”.

Els experts de la unitat d’anàlisi i previsions de la Direcció General per a l’agricultua i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea vaticien que la Xina no podrà recuperar els nivells de producció del 2018, abans de la PPA, fins el 2025. Però ara els xinesos tenen més opcions per comprar i aquest aspecte, sumat a l’aturada de contenidors que hi va haver el març en plena pandèmia, ha fet que els preus es resituesin. El com anirà a partir d’ara, però, és complicat de predir, diu García-Gassull el que sí que està passant “és el degoteig constant de concentració d’empreses en grans grups i quan hi ha una crisi, sempre passa”.

Tot i que Xina ja pot comprar als Estats Units, europa ha continuat augmentant les vendes. En el cas d’Espanya, i segons Interporc, durant el primer trimestre del 2020, les vendes cap al país asiàtic van augmentar un 87% respecte al mateix període del 2019. S’hi van vendre 238.090 tonelades de carn que gairebé van triplicar en valor amb prop de 550 milions d’euros.

Es mantenen els bons preus del porcí superant fins el juliol el marge de 0,20 euros per quilo

Durant els primers set mesos de l’any 2020 el preu del porc ha estat positiu pel ramader seguint l’estela de l’extraordiari rendiment de l’any 2019. L’aturada, el març, de l’economia a causa de la Covid-19 va suposar la baixada més intensa en la sèrie de preus des del gener del 2019 que es va notar entre l’abril i el maig. Els darrers dos mesos ha tornat a pujar i això fa que la mitjana dels 7 mesos superi l’1,40 euros el quilo viu (a l’agost el preu es manté com el del juliol). A això hi ha ajudat que tant el preu del pinso com el cost de la producció s’han mantingut estables. De fet, ha estat més baix que la mitjana dels darrers 10 anys. Tot plegat fa que el marge interanual —la diferència entre el cost de producció i el de venda— segueix superant els 0,20 euros per quilo. L’any 2019, els ramaders van obtenir de mitjana uns guanys històrics de 25,56 euros per porc engreixat. Espanya lidera la producció a la Unió Europea, seguida d’Alemanya. El 2019 va augmentar un 2% respecte el 2018. Catalunya és la comunitat que més carn de porc produeix d’Espanya, un 41,4% tenint un cens que representa el 28,4% del que hi ha Espanya només superat i de fa poc per Aragó que representa el 29,4% del total del cens tot i que pel que fa a la producció només representa el 14,1%.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't