L’any 1988, un grup de veïns del carrer de la Riera de Vic es van animar a recuperar les festes del barri. I a algú se li va ocórrer, de passada, de muntar una colla de grallers pròpia, com la que s’havia creat al barri de Santa Anna uns mesos abans. La proposta va engrescar sis o set adolescents del barri, entre els quals Laura Andreu, que llavors tenia 12 anys. Aquest cap de setmana, els grallers del barri han pogut celebrar el 35è aniversari, ara amb la mateixa Andreu com una de les caps de colla i única supervivent d’aquell grup fundacional.
De fet, Andreu es va reincorporar a la colla després d’un parèntesi de 21 anys arran de la fal·lera gegantera que se li va despertar al seu fill, fet que la va animar a desenfundar de nou la gralla. Tot i alguns alts i baixos, durant aquests anys han arribat a passar per la colla al voltant de 75 músics, que han participat en més de 700 sortides, majoritàriament fent costat a la colla gegantera del barri, creada cinc anys després.
Actualment la colla de grallers del carrer de la Riera la formen 16 músics, entre grallers i percussionistes. I aquest cap de setmana, com a grans protagonistes de les festes del barri d’enguany, es van fer un tip de tocar.
Van començar divendres, amb una primera cercavila de tarda, i van continuar dissabte, per animar la concorreguda trobada de gegants, que va aplegar una dotzena de colles d’arreu del país. I encara els quedava una tercera cita molt especial, la de diumenge al matí. Es tractava de la primera edició d’una trobada de capgrossos i gegantons casolans.
“Avui sou vosaltres els protagonistes, perquè també sou els nostres principals seguidors”, va deixar anar un portaveu de la colla a tota la canalla que hi va assistir, abans d’iniciar el passacarrers. Hi van prendre part una cinquantena llarga de figures, la majoria de construcció casolana, però també els capgrossos i gegantons de l’escola Guillem de Mont-rodon o de l’institut La Plana.
En aquest sentit, la mateixa Andreu aprofitava per reivindicar “més suports” per donar visibilitat i projecció a aquestes figures, “perquè tenim un gran potencial a les escoles i no es promou prou”. En aquest cas, van fer costat als grallers del barri els dels Sagals d’Osona, els de la Ciutat de Vic i els d’una nova colla que ha nascut a Campdevànol. “Tenim molt clar que els infants són la nostra força i els que ens donen l’empenta per seguir tocant”, insistia Andreu.
Alguns també en seran el planter. “Ja tenim canalla de 9 o 10 anys que estan aprenent a tocar la gralla per incorporar-se a la colla de seguida que puguin”, es felicitava. I això és notícia, perquè “hi ha moltes colles geganteres que pateixen molt per trobar grallers; nosaltres mateixos acostumem a tocar per d’altres colles en algunes sortides”.
D’alguna manera, aquest 35è aniversari s’havia plantejat com un “aperitiu” de la celebració, l’any que ve, dels 30 anys del naixement dels primers gegants del barri. Les festes del 2024 tornaran a tenir regust geganter.
{{ comment.text }}