EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La història de Correos s’escriu en femení

No es pot parlar de l’evolució de Correos sense destacar el protagonisme de la dona en el seu creixement, com tampoc es pot parlar de la lluita femenina per a la paritat i la igualtat sense reconèixer el paper impulsor de Correos

Els inicis de Correos, en mans de les dones. Compartim un llarg viatge

L’inici d’aquesta relació està a prop de complir 400 anys. Comença el 1648, amb el primer enviament realitzat per una dona a Portugalete, i es va mantenir exclusivament en mans femenines fins 90 anys després, el 1738, quan els homes també van començar a dedicar-se a fer aquest servei.

El 1830 ja hi havia, a més de les conductores de travessia, dones encarregades de l’estafeta en moltes oficines. Va començar a promocionar-se la contractació de les dones, germanes i filles per part dels carters que treballaven en estafetes telefòniques unipersonals, i el 20 de gener de 1881 es va contractar la primera dona per a la posició de telegrafista, obrint camí a 39 dones més per a aquest lloc aquell mateix any. Es tracta de Josefa Álvarez Portela, dona de l’encarregat de l’oficina de Nava del Rey, a Valladolid.

Com ha passat, i continua passant encara al llarg de la història laboral femenina, els sous per a elles en aquell moment eren lleugerament inferiors als dels homes, cobrant aproximadament un 35% menys que ells.

Ja al segle XX, es convoquen les primeres oposicions a auxiliars femenines de telègrafs gràcies a la visió de qui era director general de Telégrafos, Emilio Ortuño i Berte. Era el 15 de juliol de 1909 quan es crea la primera convocatòria, amb l’objectiu de contractar “auxiliars femenines de segona classe”. Així, dones il·lustres passen a formar part de la història de Correos, com l’escriptora de la Generació del 98 Consuelo Álvarez Pool, que ja treballava d’auxiliar temporera de Telégrafos des de 1885, i que ingressa a Telégrafos per desenvolupar una carrera de més de 25 anys fins a la jubilació. Fins i tot ella mateixa, el 1931, quan només li quedava un any per jubilar-se, va ser la primera dona sindicalista formant part de la Junta Consultiva de Sindicats de Telégrafos. Gràcies també a aquestes primeres oposicions, Clara Campoamor es va incorporar el 1910 a les oficines de Saragossa, i es trasllada tres anys més tard a Sant Sebastià on treballarà quatre anys més. Després va agafar una llicència il·limitada per fer-se càrrec de diferents funcions públiques sense deixar de lluitar per la igualtat d’oportunitats del seu gènere.

El 1922 la institució va haver de contractar 300 auxiliars postals femenines per assegurar un servei ininterromput per una vaga realitzada per caps i oficials postals.

Posteriorment, es va haver d’esperar fins a 1979 quan, ja firmada l’actual Constitució, es convoquen les primeres oposicions lliures i iguals per a qualsevol cos i escala.

El compromís de Correos amb les dones

  • Paritat

Des de 2016 Correos es troba en situació de paritat en les seves contractacions. Actualment, d’una plantilla que supera els 45.000 treballadors, més del 52% són dones, superant d’aquesta manera el compromís de paritat.

Però la visió de Correos no es conforma ni molt menys a cobrir l’expedient. És necessari complir amb aquesta vocació de responsabilitat i paritat de manera transversal i jeràrquica, com ho demostra el fet que gairebé el 55% de les prefectures intermèdies estan cobertes per dones.

  • Igualtat i drets

Correos pertany a la Xarxa d’Empreses per a una Societat Lliure de Violència de Gènere. A més, fa un intens treball i implementa normatives orientades a la promoció i pràctica de models de treball i creació d’ambients igualitaris entre les persones que pertanyen o col·laboren amb la institució.

Els paquets de mesures estan en constant revisió i evolució, orientats a aconseguir aquests objectius, que, com hem vist, formen part de l’ADN de la institució. Aquests en són alguns:

  • Polítiques específiques per a l’ajuda i protecció de les víctimes de violència de gènere (reducció de jornada i especial consideració de les faltes d’assistència de la víctima, excedència o la garantia de trasllat laboral).
  • Polítiques de conciliació familiar, personal i professional. Accions de formació i sensibilització, així com a través de mesures incloses en la seva regulació interna.
  • Codi general de conducta. Preveu qualsevol mena de discriminació o assetjament i garanteix la igualtat de tracte i oportunitats.
  • Pla de Diversitat i inclusió. Aquest programa actua sobre set eixos de treball: promoció, formació, talent, cultura, RSC, empresa saludable i comunicació.
  • Iniciativa global sobre igualtat de gènere Target Gender Equality, promoguda pel Pacte Mundial de les Nacions Unides. Correos és una de les 37 empreses espanyoles que s’han unit a aquesta iniciativa mundial amb l’objectiu d’ajudar les empreses a aconseguir objectius empresarials ambiciosos en termes de representació i lideratge de les dones.
  • Model de gestió orientat a un estil de lideratge que afavoreix la pluralitat de les idees, experiències i perspectives per respondre a les necessitats d’una societat també diversa. Per aquest motiu, fomenta la igualtat d’oportunitats en el treball, atenent especialment al gènere, la integració de persones en risc d’exclusió social o amb qualsevol mena de discapacitat, així com la convivència enriquidora de les diferents generacions i cultures.

#8MTodoElAño

Filatèlia

En el marc de la iniciativa #8MCorreosTodoElAño creada el 8 de març de 2021, es va iniciar des del març de 2022 una col·lecció de segells il·lustrada per Isabel Muguruza, dedicada a dones emblemàtiques en la lluita per la igualtat, seguint el següent ordre en què es pot accedir a la informació sobre cadascuna d’aquestes dones exemplars:

Segell Día Internacional de la dona 

– Segell Clara Campoamor

– Segell Isabel Zendal

– Segell Almudena Grandes

– Segell Dolors Aleu

– Segell Concepción Arenal

– Segell Elidà Amigó

– Segell Luisa Roldán, La Roldana

– Segell María Blanchard

– Segell Maruja Mallo

L’últim a incorporar-se a la col·lecció és el Segell María de Maeztu , commemorant el 75è aniversari de la mort d’aquesta pedagoga i educadora que va lluitar a favor de la defensa de la igualtat de drets i capacitats d’homes i dones a principis del segle XX.

Exposició

La col·lecció de segells iniciada el passat mes de març de 2022 juntament amb les incorporacions de nous segells des d’aquesta data formen part de l’exposició itinerant #8MTodoElAño.

Aquesta exposició està recorrent Espanya, havent passat per Barcelona, La Corunya, Sevilla i Santander, i podrà visitar-se a Madrid a partir del 8 de març, amb l’objectiu d’homenatjar dones il·lustres que van ser exemple en la lluita pels drets per la igualtat i els drets de la dona.

L’exposició de les peces filatèliques es complementa amb la reivindicació, talent i esforç cap al camí de la igualtat que van impulsar les seves figures.

El recorregut introdueix el visitant en una àgora. El primer que veurà a través dels cartells de segells seran els rostres de les protagonistes. Una vegada a dins i durant el passeig, escoltarà les seves veus gràcies als textos de l’escriptora Espido Freire.

La mostra està formada per mòduls individuals, cadascun d’ells dedicat als segells de la col·lecció. En cada mòdul hi trobaran la imatge real de la dona a qui s’homenatja i la seva història, i a dins es mostrarà el segell a grans dimensions.

La reivindicació de la figura d’aquestes vuit dones extraordinàries que a través del seu llegat es van convertir en referència pel feminisme nacional i internacional forma part de la campanya de Correos #8MTodoElAño, l’objectiu de la qual és fer valdre el treball continuat que la companyia ha fet durant la seva història per la igualtat de gènere i el seu compromís de continuar treballant, de l’1 de gener al 31 de desembre, per avançar cap a la plena igualtat.

Més informació a Sellos8M.com

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't