EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La UVic concedeix sota llicència la seva primera patent a Lainco

Es tracta d’un bioestimulant del creixement vegetal impulsat i creat per dos exestudiants

La UVic-UCC ha concedit sota llicència la seva primera patent a l’empresa vallesana Lainco, dedicada a la comercialització i desenvolupament de productes fitosanitaris i farmacèutics. Es tracta d’una patent que es va concedir el 2016 a un bioestimulant que aconsegueix un millor creixement vegetal i que van desenvolupar els exestudiants de la Universitat Verónica Pacheco i Rubén Hidalgo. La UVic té una altra patent demanada.

La UVic-UCC i els exestudiants Verónica Mosquera i Rubén Hidalgo han concedit sota llicència la patent d’un producte fitosanitari a l’empresa Lainco, de Rubí, de la qual són propietaris a parts iguals. Aquesta és la primera llicència d’una patent de la UVic que se cedeix i la primera que se li va concedir l’any 2016. Ara mateix, la universitat en té una altra de sol·licitada i cap més de concedida. L’acord es va formalitzar fa una setmana en un acte en què van participar el rector, Josep-Eladi Baños, i el vicerector de Recerca, Jordi Collet, a més dels dos propietaris de la patent i exalumnes; el gerent, Eudald Codina, i el director tècnic i el director de desenvolupament fitosanitari de Lainco.

Tots van coincidir a destacar l’acord que permetrà a l’empresa fer-ne l’explotació comercial i ho farà tant en l’àmbit estatal com internacionalment, allà on ja té presència. Els responsables de Lainco, que també han incorporat Verónica Mosquera al seu equip de desenvolupament de projecte, volen obtenir nous productes a partir d’aquest procés patentat, segons van explicar, i esperen “que sorgeixin noves patents”.

Mosquera, biotecnòloga, i Hidalgo, llicenciat en Ciències Ambientals, van desenvolupar aquest projecte en el marc dels seus treballs finals de grau tutoritzats per la professora de Biociències Marta Cullell. Durant vuit mesos, els estudiants van comptar amb l’Startup Programme de la Unitat d’Emprenedoria de la UVic, que els va ajudar en el pla de desenvolupament de negoci. Amb el projecte engegat tots dos i Cullell van patentar el producte. Els dos estudiants van crear l’empresa Ecobiumbiotech, SL, des d’on ja van llançar al mercat el seu producte adequat per a quatre gammes. Amb el pas a Lainco s’asseguren el desenvolupament i futur del producte.

Baños ha explicat que la cessió de la llicència “és un exemple de cap on hem d’anar i de com volem finançar la recerca”. Aquesta cessió generarà ingressos a la Universitat que es reinvertiran en el professorat i en més recerca.

Fer créixer les plantes fins a un 30% i de forma ecològica

El bioestimulant aconseguit pels alumnes de la UVic s’aplica a la terra a través de l’aigua de reg i augmenta el creixement de les plantes en percentatges que poden arribar al 30% en alguns casos. Això s’aconsegueix gràcies a la simbiosi entre l’arrel de la planta i el bacteri que s’hi adhereix, ja que tots dos es proporcionen nutrients que d’una altra manera no tindrien o que tindrien en menor quantitat. No és un procés nou en el sector agrícola, tot i que tampoc massa habitual. La diferència en aquest cas és que hi ha un avantatge econòmic i un altre d’ecològic.

Per fer el bioestimulant s’utilitzen residus biològics industrials en un procés “que aconsegueix molt bons resultats en l’aplicació al camp i, a més, és beneficiós per al medi ambient, perquè dona sortida a residus que no serien recuperables”, segons explica Mosquera.

L’empresa Lainco, que ara ho comercialitzarà, produeix productes fitosanitaris i farmacèutics. Va ser fundada l’any 1934 i entre altres va desenvolupar l’emblemàtic antisèptic Mercromina.

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 1521 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't