EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La vocació i passió de Vicenç Pascual

En la mort de l’historiador Vicenç Pascual


05/05/2019

Amb la sala d’actes del tanatori plena d’una àmplia representació del món cultural i docent, Vic va dir adeu dimarts a l’historiador Vicenç Pascual, que havia mort dilluns al matí a conseqüència d’un càncer detectat fa escassament dos mesos. Una llarga trajectòria com a docent a l’institut Jaume Callís de Vic va ser el pilar bàsic de la seva trajectòria, a la qual progressivament va anar afegint la producció bibliogràfica, amb llibres que es van centrar sobretot en la ciutat de Vic i en un dels períodes històrics que l’apassionava, el segle XVIII.
Nascut a Barcelona l’any 1947, Pascual va arribar a Vic amb la seva esposa, la professora de literatura Carme Rubio, el curs 1973-1974. Va ser professor del Callís fins a la seva jubilació, transmetent a diverses generacions d’osonencs la seva passió per la història. Pel que fa als llibres, el seu darrer títol publicat va ser El virrei Avilés i la segona conquesta d’Amèrica, sobre la controvertida figura d’aquest fill de Vic que també va arribar a ser un de les grans autoritats de la colonització espanyola d’Amèrica, en plena polèmica sobre si calia mantenir la placa que la ciutat li havia dedicat. L’Ajuntament va encarregar a Pascual un informe per situar el personatge des del punt de vista científic. Anteriorment havia publicat L’aventura americana del virrei Amat sobre la figura d’aquest fill de la petita noblesa catalana que va ser virrei del Perú. També era autor d’El baró de Maldà, materials per a una biografia. Entre els llibres més directament centrats en Vic, era autor de Vic, història d’una ciutat (una guia amb fotografies d’Agustí Farrés) i de Sert, el darrer pintor muralista i Josep M. Sert i les pintures de la catedral de Vic. En les últimes setmanes, l’historiador treballava en un altre llibre sobre el final de la colonització espanyola a Amèrica, que ha deixat pràcticament enllestit. El seu àmbit d’interès era ampli, i abastava el dibuix i la pintura, com a membre del col·lectiu artístic El Cloquer.

 

Article de Valentí Girbau

L’amic i company Vicenç Pascual ens ha deixat aquest dilluns 29 d’abril després d’una sobtada i ràpida malaltia. La seva mort inesperada ens ha trasbalsat a tots els que hem compartit amb ell anys de vida professional i més recentment, ja jubilats i fins fa poques setmanes, activitats de relació amical.
Moltes i diverses facetes estimulants ens ha ofert l’activitat i presència pública d’en Vicenç, presència associada a la seva estimada Carme. En Vicenç pertanyia a la generació de joves professors que es va incorporar a l’ensenyament públic a principis de la dècada dels anys 70 del segle passat, en un context de crisi de finals del règim franquista. Ens unien, i ell no n’era pas l’excepció, tal com va posar de manifest sempre, uns referents: la defensa d’un ensenyament no autoritari, la voluntat de renovació dels mètodes pedagògics, la democratització de la vida dels centres, la llibertat d’expressió i la consciència de treballar en un ensenyament que oferia oportunitats per a tothom.
Al llarg dels 35 anys com a professor de l’institut Jaume Callís va desplegar la seva tasca docent amb vocació, passió i una enorme professionalitat, com certifiquen els milers d’alumnes seus de les seves classes d’Història, del règim nocturn i diürn. Proper, rigorós i alhora enormement didàctic, va saber transmetre la Història com una disciplina que ens serveix per analitzar el passat però també per valorar críticament el present. I també la va fer estimar als alumnes. Una tasca difícil però que en Vicenç feia i transmetia senzilla i natural.
Al costat de la seva tasca com a professor, el seu compromís permanent amb l’institut, des de la seva arribada amb la Carme el curs 1973-74, en tots els àmbits i amb els referents abans esmentats: la seva participació activa en les iniciatives de centre i les accions reivindicatives que afectaven o ultrapassaven el propi centre, però també com a tutor, ocupant diferents cursos la Prefectura d’Estudis i també com a director del centre.
Vocació i passió, també, van ser elements senyalers en la seva faceta d’historiador centrant en el segle XVIII la seva recerca biogràfica curosament contextualitzada (sobre el virrei Avilés, el virrei Amat o el baró de Maldà) i també sobre la història de la ciutat de Vic o els treballs sobre l’obra de Sert, on al costat de l’erudició i els fonaments històrics sòlids s’hi entreveu sempre la voluntat divulgativa que també va manifestar com a professor. Sense deixar de banda, per importants, els seus treballs didàctics sobre el fons del Museu Episcopal de Vic i la història de Catalunya a través de documents.
Apassionat per tot i lector infatigable, vivia intensament tots els temes que tractava, i t’hi feia partícip, debatent o abordant no solament la Història en majúscules (antiga, medieval, moderna, contemporània) sinó també la política actual, la literatura, el cinema, l’art, les descripcions dels viatges que feia o també les seves incursions en la fotografia, la pintura i el dibuix, aspectes que continuava conreant un cop jubilat, si cap, amb més intensitat, encara. Incansable, estava enllestint un seu últim llibre aquests últims mesos.
Positiu i cordial, expansiu i proper, vehement quan convenia, desbordava humor i humanitat oferint en qualsevol conversa espurnes del vessant amable o xocant de les coses, sense defugir l’acudit encomanadís que inevitablement comparties amb ell. Com a les caminades dels dimarts, amb el grup dels Caminaires, on hem tingut l’oportunitat impagable de gaudir de la natura, debatre sobre tot i de debò i riure, riure molt.
Tot el que hem compartit i viscut ho custodiarem sempre en el nostre record, amic Vicenç.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 891 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't