Mas Isern de Vic va aconseguir el premi Vaca de Bronze i se situa així com la millor tercera explotació de vaques de llet de Catalunya. El premi Vaca d’Or va tornar a ser per a la Ramaderia Can Thos, de Tordera, igual que l’any passat, mentre que la Vaca de Plata, que l’any passat va ser per a l’osonenca Can Barrina, va caure aquest any en la ramaderia Aníbal, de Lleida. Els premis es van lliurar aquest dimecres en el marc de l’assemblea general de Fefric, que es va fer al Sucre de Vic i que va comptar amb una conferència prèvia del veterinari italià Giovanni Gnemmi, que va fer una dissertació de com prenyar vaques i millorar-ne el rendiment.
Tal com es va fer l’any passat, els premis Vaca d’Or s’atorguen a les considerades tres primeres millors explotacions sumant els índexs en producció, genètica i morfologia. Primer es cataloguen amb aquests indicadors i després es fa una classificació única on es premien les 20 millors de Catalunya. Osona continua sent la comarca amb més granges classificades en aquest rànquing. Si l’any passat en van ser vuit, aquest n’han estat set. A més del Mas Isern, menada per Jordi Compte, van rebre premis La Cavalleria de Manlleu (5a posició), Can Barrina de Santa Cecília de Voltregà (6ea), El Murucuc de Gurb (12a), SAT Vilatortella 544 CAt de Gurb (15a), Ramaderia Escovilla de Sant Hipòlit de Voltregà (16a) i El Campgran de Manlleu (18a). Entre totes sumen un total de 2.458 vaques reproductores.
El premi, com explica Compte, és “important perquè tirar endavant és molt costós. Els preus de la llet encara no es paguen prou bé per suplir els costos”. Això mateix va dir la directora general del DARP, Elisenda Guillaumes, en la cloenda de l’acte. “Des de l’administració i el sector hem de defensar que hi hagi uns preus dignes. L’objectiu és també que els ramaders es puguin guanyar la vida sense necessitat dels ajuts”, va dir, després de recordar tant la regulació de les quotes com la seva desaparició. Guillaumes va remarcar que cal “comunicar millor els valors nutricionals de la llet i els seus derivats perquè n’augmenti el consum”. Osona és la comarca amb més explotacions i més animals de la raça frisona de Catalunya.
Amb ganes de recuperar l’Eurovacum
El primer congrés Eurovacum es va fer a Vic l’any 2006. Seguia el camí encetat per l’Europorc amb la intenció de donar veu al sector. Ja aquell any el més preocupant era el poc preu que es pagava la llet. El congrés es va fer fins l’any 2011, tot i que aquell any van canviar les dates per fer-lo coincidir amb el Lactium. Després, i ja en plena crisi econòmica, es va deixar de fer.
Aquest dimecres, Josep Puigdollers, president de la Llotja de Vic i director general de Gepork, va dir que “volem treure la pols a l’Eurovacum i recuperar-lo”, així com l’Europorc. A l’acte, Joan Ramon Soldevila, regidor de l’Ajuntament de Vic, va acceptar el repte i la intenció és ara començar a organitzar-los de nou de cara a l’any que ve.
{{ comment.text }}