De les vuit comarques gironines, el Ripollès és on més van créixer l’any 2018 les afiliacions a la Seguretat Social o llocs de treball. En total va tancar amb 10.340 llocs de treball, el que representa un 6,2% més que l’any 2017. Aquest augment la situa per sobre la mitjana de la província, que és de 3,1%. És el percentatge més alt de les vuit comarques, però el Ripollès està a la banda baixa (és la sisena de les vuit comarques) en nombre d’afiliacions. De fet, en termes absoluts el Gironès, amb 2.571 afiliacions, i la Selva, amb 2.381, són les que més augmenten (vegeu gràfic adjunt).
El nombre de llocs de treball ha augmentat tant el primer com el segon trimestre d’aquest 2019 en 369 i 228 respecte al mateix període de l’any passat. La comarca ha tancat el juny amb 10.352 llocs de treball, dels quals més de la meitat, 5.590, són a Ripoll. L’augment important s’ha fet en el règim general de la Seguretat Social (un 2,72%), mentre que l’augment és menor en el règim d’autònoms (0,43%).
El nombre d’empreses o comptes de cotització, però, no es va moure gaire durant el 2018 situant-se en 927, els mateixos també que hi ha el juny d’aquest 2019. L’augment va ser modest, del 0,9%, i se situa per sota la mitjana de les comarques gironines, que és de l’1,1%, però per sobre de la mitjana catalana, del 0,7%. Aquestes dades s’han donat sense que hi hagi hagut augment de població durant l’any 2018, ja que en el cas del Ripollès s’ha mantingut estable per l’augment de població estrangera perquè l’autòctona sí que va patir un descens. En concret ha augmentat fins a 2.510 persones les nascudes a l’estranger (+5%) de les 25.000 que hi ha a la comarca.
Pel que fa a les afiliacions per sectors, el dels serveis és el que més creix a totes les comarques. Al Ripollès ho fa amb un 8,4%, altre cop la xifra més alta de les vuit comarques gironines. Ara bé, la indústria també té un augment considerable, del 3,2%, per sobre la mitjana provincial. En la construcció, el Ripollès és la comarca amb l’únic percentatge negatiu de totes vuit, baixant un 1,9%, mentre que en el sector agrícola, tot i que és el més petit, ha augmentat un 2%. On no ha augmentat tant el nombre d’afiliacions és si es té en compte la residència padronal de l’afiliat i és que al Ripollès l’increment ha estat moderat, del 0,8%.
També pel que fa a l’atur, la comarca destaca perquè és la quarta amb un descens més important, per darrere de la Cerdanya i l’Alt i el Baix Empordà. Alhora, té la taxa d’atur més baixa (7,9) després de la Cerdanya (5,4) i està molt per sota de la mitjana gironina (11,3).
Desencallant un projecte d’impuls a la indústria
Fa dos anys, el juliol del 2016, es va signar al Ripollès el Pacte per la Indústria entre els responsables de la Cambra de Comerç, la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UiER) i els alcaldes de Ripoll, Campdevànol, Ribes de Freser, Camprodon i Sant Joan de les Abadesses. El projecte ha estat força temps encallat perquè primer calia buscar el finançament, però segons ha explicat el president de la UiER, Eudald Castells, s’està treballant en el cofinançament d’un projecte europeu que permetrà impulsar el pacte la propera tardor.
El nombre d’empreses del sector de la indústria no va créixer l’any 2018 al Ripollès. Representa el 32% del PIB (producte interior brut) de la comarca i té, amb dades del juny del 2019, 2.410 llocs de treball, el 29,15% del total. És l’únic sector on ha baixat el nombre de treballadors autònoms.
{{ comment.text }}