Manlleu celebra enguany el centenari dels seus gegants més antics, en Jordi i la Montserrat, i el Museu del Ter acull una exposició en què fa un repàs d’aquests cent anys d’història gegantera.
Tal com apunten des del museu, l’exposició parteix d’un projecte de recerca previ que ha permès recollir diversos materials documentals, fotogràfics i audiovisuals de la mà de l’antropòleg manlleuenc Pol Rifà, que també ha estat el responsable de comissariar l’exposició.
A més de la parella de gegants, des del museu expliquen que l’exhibició s’estructura en tres blocs temàtics que contextualitzen el seu paper durant tres períodes: el moment de la seva aparició, la seva utilització durant el franquisme i la seva recuperació popular després de la dictadura.
A banda d’aquest recorregut cronològic, en l’exposició també s’hi recullen algunes històries i anècdotes singulars, com la participació dels gegants en el Concurs Provincial de Gegants de Terrassa del 1950.
L’estudi previ també ha servit per recuperar diversos materials històrics com les composicions per cobla d’Antoni Font dels balls de gegants i nans de Manlleu, o diverses gravacions del fons audiovisual Carles Molist que també es podran trobar a la mostra.
L’exposició es va inaugurar a l’abril i es podrà visitar fins a l’1 d’octubre de 2023. El museu ha facilitat aquesta pàgina web amb tota la informació pràctica.
{{ comment.text }}