Una de les preocupacions fonamentals que va fer néixer l’AFMADO, l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona, és la d’oferir suport i ajuda als cuidadors, les persones que tenen a càrrec els afectats per la malaltia i que s’acaben convertint en la baula més vulnerable de la cadena. Trobar activitats que puguin contribuir a fer menys feixuc el dia a dia és important i la musicoteràpia pot ser, en aquest sentit, una bona aliada. Improvisant amb instruments, cantant, escoltant o ballant al ritme de la música cuidador i malalt estableixen nous nivells de comunicació.
És per aquest motiu que, cada dimarts, cinc parelles formades per malalts i el seu cuidador principal es troben per compartir una estona. L’activitat la dirigeix la musicoterapeuta Montserrat Vernet, que explica que la finalitat de les sessions “és bàsicament socioemocional”. Apunta, també, que “hi ha estudis que demostren com les àrees del cervell que processen una música coneguda i la música lligada a records emocionals són les que més tard es deterioren”, la qual cosa dóna una idea prou significativa dels beneficis terapèutics que pot aportar la música.
L’activitat de musicoteràpia és possible, en aquest cas, gràcies també a la complicitat del Grup Gepork. L’empresa de les Masies de Roda destina cada any una part dels seus recursos a accions de responsabilitat social corporativa i l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona era una de les candidats a obtenir-ne. Després d’una votació en què van participar tots els treballadors de la companyia, segons explica la responsable de Factor Humà Marta Martínez, l’AFMADO va resultar finalment una de les beneficiades i les sessions de musicoteràpia són avui una realitat. Se seguiran programant cada setmana fins al mes de gener i la voluntat és que puguin continuar en el futur.
{{ comment.text }}