L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Osona és la comarca catalana amb més potència instal·lada d’autoconsum

Gurb, Balenyà i Vic estan entre les 10 primeres poblacions amb més potència feta amb autoconsum gràcies a la indústria

El conseller Damià Calvet recorda que l’objectiu de la transició energètica a Catalunya és que l’any 2030 el 50% de l’energia que es consumeixi provingui de fonts renovables i que el 2050 aquesta xifra ja sigui del 100%. En aquest sentit, el govern té aprovat un decret per regular la implantació de parcs eòlics i fotovoltaics que són les fonts d’energia que tenen més possibilitats per créixer. En l’últim recompte fet per l’Institut Català d’Energia (Icaen) de les instal·lacions solars per autoconsum fins al juny, Osona destaca com la comarca catalana que té més potència contractada. Un total de 9.518 quilowatts en 173 instal·lacions. Posant la lupa queda clar que la potència s’aconsegueix gràcies a l’aposta que han fet les empreses Casa Tarradellas i Bon Preu per instal·lar plaques a les seves instal·lacions. És per aquest motiu també que les poblacions de Gurb (amb 2.367,58 kW) i Balenyà (amb 1.421,98) se situen en el segon i cinquè lloc del rànquing de pobles amb més potència contractada en autoconsum. Vic se situa en tercer lloc a la comarca i com a sisena població catalana amb més potencia instal·lada, amb 1.097,95 kW. Olost i les Masies de Voltregà són la quarta i cinquena poblacions amb més potència, tot i que no arriben als 500 kW.

A tot Catalunya hi ha actualment 4.474 instal·lacions d’autoconsum, que sumen 55,85 MW (megawatts) de potència. El creixement més significatiu ha estat a partir de l’any 2019, en què cada trimestre el percentatge de plaques ha crescut un 52%. Important ha estat també l’augment entre l’abril i el juny d’aquest any tot i les setmanes de confinament. En aquest període s’han registrat 1.457 noves instal·lacions, que sumen 12,06 mw. La gran majoria han estat instal·lacions en l’àmbit domèstic, ja que un 73% tenen una potència igual o inferior als 5 kW, mentre que només el 7,2% correspon a instal·lacions per sobre dels 25 kW. Tot i que per molts experts Catalunya encara està molt enrere en autoconsum respecte a la resta d’Espanya, algunes de les causes d’aquesta millora han estat, d’una banda, els canvis legals, però també la baixada de preus de les plaques solars, un 80% menys que fa cinc anys.

Ara bé, Catalunya encara està lluny de xifres com les d’Alemanya, que aquest juny passat ha arribat a un 42% de producció d’energia procedent del vent i el sol. El conseller Calvet explica, referint-se a les dades de l’Icaen, que es “treballa amb el territori per aconseguir una implantació més distribuïda i no sobrecarregar territoris”. I aquest és un dels debats que hi ha sobre la taula. Aconseguir l’objectiu del 100% d’energia neta produïda per al 2050 a Catalunya quan ara un 94% de l’energia depèn de fora és complicat, segons explica Gil Salvans, de l’Agència de l’Energia d’Osona. Precisament si zones com l’Aragó o Castella ja sumen més potència és perquè s’instal·len grans zones en terrenys agrícoles i “això es pot fer d’una manera ràpida”, diu. “A Catalunya ja s’ha optat per no deixar-ne fer on hi hagi sòl fèrtil per cultivar”, diu, “i primer caldria sumar teulades tant d’habitatges com d’indústries”. Tot i l’augment en les dades, doncs, “hi ha molt camí per córrer i completar la transició”.

L’aposta de les empreses, clau

Només a Gurb, Casa Tarradellas disposa de més de 20.000 metres quadrats de plaques solars d’autoconsum repartides en els diferents edificis que té. L’empresa va començar a invertir en la millora del consum energètic i en energies verdes des de l’any 2004, quan va instal·lar les primeres plaques d’autoconsum folrant pràcticament els edificis. Actualment les oficines centrals operen al 100% amb autoconsum elèctric i el magatzem de blat, situat a Vic i acabat l’any 2018, ho fa també des que es va construir amb el 100% de l’autoconsum fotovoltaic. La mateixa filosofia ha emprat a la nova nau que ha construït al costat de la fàbrica que ja té a Olost omplint-la de plaques. L’empresa té projectes com la construcció de parcs solars per dotar a tots els centres d’aquesta energia pròpia i neta. “L’aposta per l’energia verda va lligada a la millora del benestar animal i la reducció, reciclatge i reutilització del plàstic derivat de les línies d’envasat”, expliquen des de l’empresa. De fet, el grup, que també disposa de la divisió de granges, té també autoconsum en aquestes.

Amb la mateixa filosofia es va fer el nou magatzem del grup Bon Preu a Balenyà, inaugurat per l’expresident Carles Puigdemont l’any 2017. El nou magatzem va començar a funcionar amb 650 kW, el que permetia l’autoconsum elèctric del 40% del que necessita el magatzem. A la teulada hi ha 2.454 panells. Més tard se’n va fer una ampliació amb 871 kW i segons fonts de l’empresa està prevista properament una segona ampliació amb 620 kW per arribar als 2.140 kW. Això situarà probablement Balenyà en els primers llocs del rànquing de pobles amb més potència contractada de Catalunya. El grup Bon Preu, com Tarradellas, pioner en termes d’eficiència energètica, ja sumava el 2017 instal·lacions d’autoconsum a nou edificis més sumant 1.363 kW.

Els darrers anys, però, ho ha anat incrementant ja que a tots els nous supermercats que ha fet des d’aleshores s’hi han instal·lat plaques que subministren entre el 20% i el 30% de l’energia que consumeix cada supermercat. Actualment, doncs, ja en té instal·lades a 27 edificis i durant aquest 2020 “tenim previst posar-ne als nous establiments que s’obriran a Platja d’Aro, Rubí, Alcanar i Alpicat”, expliquen des de l’empresa.

En totes dues empreses l’autoconsum s’acompanya de mesures de gestió d’estalvi energètic per no perdre l’eficiència.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 90 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't