Entre les 30 persones que el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha processat aquesta setmana pels preparatius del referèndum de l’1-O hi ha Josep Masoliver, veí de Roda de Ter i treballador de la fundació puntCAT, una entitat privada sense filiació política que promou el domini .cat a internet. La Guàrdia Civil el va detenir a casa seva el 20 de setembre de l’any 2017, en la primera macrooperació contra la logística de l’1 d’octubre, i sortia en llibertat dos dies més tard des de la Ciutat de la Justícia. La fiscalia li imputava aleshores els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, però la magistrada Alejandra Gil finalment el processa per desobediència.
Segons conclou en la interlocutòria, Masoliver va col·laborar amb Joan Manel Gómez, del Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya, en el disseny d’un entramat de dominis a internet per assegurar que la web referendum.cat i d’altres vinculades a l’1-O fossin sempre accessibles. Així, encara que una ordre judicial obligués a tancar les adreces originals, l’objectiu era que l’internauta acabés sent redirigit a una pàgina exactament igual. Per provar la relació entre Gómez i Masoliver, el text recull la transcripció d’algunes de les converses telefòniques que van mantenir aquell mes de setembre. La magistrada apunta també que el rodenc hauria comprat dominis amb diferents noms per tal “d’esborrar el rastre”, i que sabia que hi havia col·laboradors preparats a l’estranger i amb indicacions de continuar fent la mateixa feina si es produïen detencions.
A diferència de la majoria dels 30 processats, Masoliver no va rebre cap notificació del Tribunal Constitucional comunicant-li la suspensió del referèndum, però Gil el processa per desobediència argumentant que “els pronunciaments judicials, per la seva transcendència, van ser publicats i difosos a través de tots els mitjans de comunicació”. Encara que ell no rebés un avís exprés, per tant, considera que coneixia “perfectament” el mandat del TC i que, tot i això, “va continuar col·laborant” per fer possible el referèndum “sense avisar les autoritats ni mirar d’impedir-lo”.
El processament pertany encara a la fase d’instrucció del cas, però sí que implica que Masoliver serà citat a declarar una altra vegada. Seguint les recomanacions de la seva advocada, de moment ha declinat parlar amb els mitjans de comunicació.
{{ comment.text }}