L’empresa Array Plàstics, de Folgueroles, ha rebut un dels accèssits del premi Indústria 4.0 atorgat pel Col·legi d’Enginyers a les empreses que lideren amb els seus projectes la revolució de la indústria 4.0. L’empresa ha rebut l’accèssit pel programa Sentinel. Es tracta d’un projecte que implementa i desenvolupa una solució de control i monitorització distribuïdes per a la indústria d’injecció de plàstic i ho fa utilitzant les noves tècniques d’anàlisi de dades basades en data science, mineria de dades i intel·ligència artificial. És un projecte que l’empresa porta conjuntament amb el centre tecnològic Eurecat i que ha rebut un ajut d’ACCIO provinent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea.
L’empresa, que fabrica peces per al sector de l’automoció, considera important seguir amb el projecte per “assegurar la qualitat del producte”. I és que el que fa Sentinel és, segons explica Guerau Carné, director general i qui va recollir el premi, “capturar de la màquina d’injecció de manera contínua tres paràmetres representatius per la peça que s’injecta. Aquestes dades es processen en temps real i si es detecta una peça dolenta l’operari n’informa el sistema. Així, el sistema aprèn contínuament i va modificant el seu algoritme per millorar la predicció dels defectes”.
El darrer tram del sistema és enviar un senyal al robot connectat a la màquina perquè separi la peça que “segons el seu algoritme d’intel·ligència ha detectat com a defectuosa”. Tot plegat es fa amb l’ajuda de les tècniques de big data, machine learning i intel·ligència artificial. “Se’n diu indústria 4.0 però no sabem exactament cap on ens portarà”, diu Carné, que afegeix que “és una nova manera d’organitzar els mitjans de producció més intel·ligent buscant la interconnexió i adaptant-los a les necessitats i optimització tecnològica dels recursos”.
El Col·legi d’Enginyers té una comissió específica d’Indústria 4.0, nascuda el 2016, que atorga cada any aquests premis. En aquesta edició el premi va ser per a Indu-Eye, d’Alternative Energy Innovations, de Terrassa, que és la primera plataforma industrial sense fils i sense bateries ja que s’alimenta amb una bateria termoelèctrica que converteix el calor residual en electricitat. El jurat també va atorgar un segon accèssit a Pal Robotics, de Barcelona, una plataforma de robòtica mòbil autònoma que automatitza el transport i lliurament de petits objectes.
Premi dels enginyers per a Array
L’empresa de Folgueroles rep un accèssit pel seu programa Sentinel, lligat a la indústria 4.0
![Guerau Carné, primer per la dreta, amb part dels premiats i els responsables del Col·legi d’Enginyers i l’administració](https://web.el9media.cat/images/2019/06/ECO-premi-array-bona.jpg)
Notícies relacionades
{{ comment.text }}