EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Al ritme de la ‘Macarena’

Osona és de les comarques en què la població intervé més a l’hora de fer compressions toràciques en cas d’aturada cardiorespiratòria. Dimecres n’hi va haver tallers a Vic

Dimecres al matí, la plaça Major de Vic es va omplir d’efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). No va passar res greu: celebraven el Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria. Precisament, es van fer tallers a peu de plaça perquè els ciutadans prenguessin consciència de la importància d’aquestes maniobres. Tal com explicava Jordi Calafell, cap territorial del SEM a la Catalunya Central, les emergències mèdiques tenen un factor molt important a l’hora de donar resposta a aturades cardiorespiratòries, però també és clau que “la ciutadania sàpiga fer les maniobres”. Així pot augmentar l’índex de supervivència de la persona que ho pateix.

Tal com relatava, si algú s’hi troba primer ha de trucar al 112 i posar mans lliures: “Darrere hi ha un equip que dona la primera resposta i instruccions senzilles”. El ritme de les compressions toràciques ha de ser d’entre 100 i 120 per minut. “Ja hi ha músiques que tenen aquests tempos com l’Stayin Alive o la Macarena”, exemplificava. I per a aquells més arrítmics o amb poca cultura musical, no s’ha de patir. Tal com remarcava, a través del 112 “ja marquen el ritme”.

El que ajuda s’ha de col·locar al costat de la víctima perpendicularment i fer les compressions: “Estem fent que el cor bategui gràcies a la nostra força”, apuntava Calafell. En aquest sentit, destacava que no s’ha de tenir por o patir per fer mal a la víctima: “Li podem trencar una costella, però li salvarem la vida”. “Cada minut que passa sense fer res en una aturada cardiorespiratòria, hi ha un 10% menys de possibilitats que aquella persona pugui tirar endavant”, subratllava.

Aquestes “maniobres salvadores”, tal com reivindicava el cap territorial, la ciutadania les hauria d’aprendre des de la infància i joventut. Gran part dels qui practicaven amb els ninots eren alumnes del grau d’Emergències Sanitàries de l’Institut de Vic. Entre ells, però, també hi havia altres veïns, com la Manuela, que anava amb els seus dos fills, de 4 i 8 anys. S’hi va apropar perquè els van cridar l’atenció les ambulàncies i es van trobar amb els tallers. “Fa molt de temps que vull aprendre-ho perquè és molt important saber actuar en aquestes situacions”, afegia.

Segons xifres del SEM, l’any passat, hi va haver 136 aturades cardiorespiratòries a la Catalunya Central. I resulta que en aquesta regió que engloba Osona, juntament amb la de Lleida, és de les que tenen un alt percentatge d’actuació per part de la població (42% de suport vital previ). Quan l’ambulància arriba a l’aturada cardiorespiratòria, ja hi ha algú fent-li una compressió toràcica. És a dir, aguantant-li el batec sigui com sigui.

LA PREGUNTA

Està d’acord que Brussel·les plantegi camps fora de la Unió Europea per deportar migrants?

En aquesta enquesta han votat 230 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't