Hi ha insectes beneficiosos per a l’horta? Què són les plantes bioindicadores? En què consisteix la cromatografia? La resposta a aquestes preguntes, entre d’altres, es donaran aquest cap de setmana en el marc de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda, que arriba a la 7a edició amb un format “molt consolidat”, en paraules d’Antoni Vila, regidor de Promoció Econòmica, dimarts durant la presentació. Un format, precisament, que combina aquest vessant més didàctic a l’entorn del món de l’hort i de les llavors amb un seguit de propostes de caràcter lúdic, que conviden a gaudir-les en família. Aquest any, però, l’entorn natural de la Muntanyeta no li farà d’escenari, com en les sis edicions anteriors. Les previsions de pluja pel cap de setmana han aconsellat de traslladar-la a la Carpa Municipal.
La fira viurà l’habitual preàmbul dissabte, primer amb un taller d’observació d’insectes beneficiosos en horta i, tot seguit, amb l’esperat tastet que serveix Jordi Corominas, del restaurant L’Horta, de Tavertet, a base de flors i plantes aromàtiques. Pel mateix dissabte, el Museu de l’Esquerda organitza un taller d’identificació de llavors arqueològiques.
Diumenge arrencarà amb una altra de les propostes ja clàssiques: la passejada per l’entorn de la Muntanyeta amb Santi Jàvega per identificar herbes remeieres. Com a novetat, la fira acull enguany la 10a Fira de la Xarxa Catalana de Graners. I és que el Banc de Llavors de Roda hi tornarà a tenir protagonisme destacat, amb un nou intercanvi de les llavors que han cultivat. No hi faltaran diferents activitats per a la canalla i, a la recta final, una nova edició del concurs de conserves dolces i salades –enguany amb el veredicte d’un jurat popular–. El fi de festa s’amenitzarà amb les cançons de la terra de Les Sueques de la Plana, amb performance inclosa de l’artista ripollès Eudald Alabau.
{{ comment.text }}