EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Taloneres per prevenir úlceres

La podòloga Fina Compte, del CHV, ha dissenyat unes taloneres de silicona després de veure els problemes que patien les persones que han d’estar dies estirades al llit

Fina Compte, tècnica auxiliar d’infermeria al Consorci Hospitalari de Vic, ha dissenyat unes taloneres de silicona per prevenir úlceres per pressió en pacients enllitats, un giny que ha rebut un premi del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona i que el van presentar a la Jornada d’Innovació 2019 del CHV.

Tot va començar quan Compte treballava de nit a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu i veia com a molts pacients els queien les taloneres: “Quan fa 20 anys que en recol·loques t’adones que alguna cosa no funciona”, explica. Considera que les taloneres tenien dos problemes principals: “La falta de subjecció i la poca protecció del mal·lèol”, una prominència òssia del turmell. Les que ha dissenyat ella, en canvi, protegeixen el mal·lèol i es fixen en forma de 8 per evitar que es moguin. La part que toca la pell del pacient, a més a més, és de cotó per “donar-li confort”. Abans de trobar el model definitiu en va crear molts prototips. “Sempre hi veia alguna mancança. Les he rumiat capa per capa”, diu. Cadascuna es confecciona fent un motlle del peu del pacient i a partir d’aquí s’adapta a les seves necessitats. “La meva mare i la meva filla van ser els conillets d’índies”, explica rient.

Aquest juliol s’ha iniciat l’assaig clínic de les taloneres a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu. “Si dona els resultats esperats, podrem mirar d’implementar-les a més hospitals”, apunta Compte. Per a l’assaig s’agafa una mostra de 80 pacients. A la meitat se’ls posa el model de taloneres més utilitzat actualment i a l’altra, el model de taloneres de silicona. Llavors, amb uns sensors que mesuren la pressió del peu, es veurà quin és més efectiu per prevenir úlceres per pressió. “El projecte és una barreja d’infermeria i podologia”, ja que combina el saber de les infermeres, que tenen molta experiència en úlceres i pacients enllitats, i el coneixement dels podòlegs, que saben com descarregar pressions del peu.

Ara, el principal repte de Compte és continuar la seva formació en podologia per especialitzar-se en el tractament del peu diabètic, una complicació de la diabetis que pot arribar a causar infeccions a l’os i, per tant, amputacions. “Crec que si se’n creés una unitat especialitzada, es reduirien les amputacions a Osona”, afirma. Compte també vol agrair el suport del Consorci Hospitalari de Vic: “Sense ells res hauria estat possible.”

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 89 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't