EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

TÈCNIMA, de Vic, arriba al 25è aniversari en un moment de gran demanda de serveis mediambientals

La companyia, amb delegacions a València i Burgos, treballa aportant solucions mediambientals a les empreses

Els serveis i l’assessorament mediambiental té cada vegada més demanda atenent al context d’emergència climàtica que vivim. És un sector que té molt de pes si es té en compte que les decisions d’implantar o no una empresa poden dependre, en última instància, de l’assessor mediambiental. L’empresa TÈCNIMA, amb seu central a Vic, commemora enguany el 25è aniversari. La companyia és una enginyeria-consultoria especialitzada en aquesta matèria.

Fundada l’any 1997, TÈCNIMA ofereix a les empreses un servei integral i personalitzat per resoldre els problemes derivats de la seva activitat i proporcionar assessorament tècnic i legal. Té delegacions a València, des d’on es cobreix la zona de Llevant, i a Burgos, que treballa a la zona nord de la península. La companyia també té clients a països com França, Portugal i Egipte, i en ocasions ha prestat serveis a empreses del Brasil, la Xina, l’Aràbia Saudita…

En els seus inicis l’empresa es va enfocar principalment als sectors de la pell i el tèxtil, “malauradament aquests han anat en davallada a Europa”, explica el gerent de TÈCNIMA, Miquel Ferrer. I precisament aquest fet els va portar a diversificar-se cap a altres àmbits com el metall, l’alimentari, el químic, el farmacèutic, serveis, etc.

L’empresa està estructurada en quatre grans àrees que li permeten donar solucions integrals en temes mediambientals: enginyeria, explotació, laboratori i gestió. Activitats com el control i manteniment de sistemes de depuració i eliminació de residus, estudis de sòls contaminats i assessorament en temes de compostatge formen part del dia a dia de l’empresa. Però també el que agafa ara gran rellevància és la minimització de residus o de la contaminació en origen. Aquí el concepte de l’economia circular es fa realitat.

Intentar que les empreses generin menys residus en els seus processos passa, per exemple, en el cas d’una companyia que fabrica maionesa, a instal·lar un pistó d’aire a la canonada per on passa el producte abans d’envasar, aconseguint així eliminar les restes abans de fer les neteges amb aigua. Aquestes restes es recullen i es destinen a alimentació animal. En el cas d’un celler, les canonades que transporten el vi es netegen prèviament amb nitrogen gas, i d’aquesta forma quan es fa amb aigua ja no hi queda residu i alhora es redueixen dràsticament les minves.

D’altra banda, han ajudat a dissenyar com s’han de gestionar els residus que es generen en les perforacions de túnels; o el del buidatge i tractament dels vàters de trens o avions. Tal com diu Ferrer, “més que fer una gran depuradora, per exemple, fem més èmfasi en el concepte de no embrutar”:
TÈCNIMA assessora l’Associació de Fabricants d’Alumini per a Perfumeria i Cosmètica (AFAPIC). Les empreses més importants d’aquesta associació estan ubicades a la Vall del Ges i el fet de compartir millores mediambientals entre elles ha estat la clau del seu èxit i reconeixement per les fites aconseguides. Una de les més importants ha estat que els fangs que es generen a les seves depuradores serveixin com a matèria primera per a la indústria cimentera.

L’empresa explota més de 120 depuradores i compta amb una plantilla de prop de 25 persones. L’any passat es va crear una nova divisió: Komposting, especialitzada en l’assessorament a plantes de compostatge i en la gestió de residus. Ferrer apunta que hi ha molta demanda de serveis mediambientals i “sovint hi ha dificultats per trobar perfils tècnics”.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't