Torelló reclama a l’Ajuntament de Sant Pere i a Aigües Vic que respectin el cabal ecològic dels rius Ges i Fornés en èpoques de sequera i de baix cabal. El ple de la setmana passada va aprovar una moció de JxCat en aquest sentit amb el suport de la resta de grups de l’oposició (CUP i PSC) i l’abstenció del govern d’ERC-JpT. Neus Codina (JxCat) considera que en comunicar-ho a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) “els fem un toc d’atenció perquè baixi aigua als rius”. Des de la CUP Jordi Casanova va argumentar el suport perquè “la sequera i la calor extrema cada cop seran més freqüents i cal l’adaptació als nous escenaris”. Segons la moció, el riu fins a Forat Micó té un molt bon estat ecològic, tant per la qualitat de l’aigua com per l’estructura i la qualitat del bosc de ribera i els hàbitats aquàtics, però aquesta situació “no es dona al pas per Torelló”. El document diu que a Torelló es consumeixen 195 litres diaris per persona i l’ACA en recomana un consum de 100 i volen “protegir la flora i la fauna”. En tirar endavant la moció, també s’ha de crear una comissió amb tots els grups polítics que treballi per elaborar un projecte d’estalvi d’aigua abans del 31 de desembre.
La portaveu d’ERC-JpT, Núria Montanyà, va justificar l’abstenció perquè “no veiem clar que s’insti a demanar a uns ajuntaments i institucions una cosa que no saben si s’està fent o no”. Amb tot, veien bé crear la comissió.
Des de Sant Pere, l’alcalde, Jordi Fàbrega, assegura que “som els primers que tenim consciència de respectar el cabal”, i comenta que des que estan connectats a la potabilitzadora d’Osona nord el 75% de l’aigua que es consumeix al municipi l’agafen d’allà. “La part del poble on no arriba la farem aquest any”, comenta. Fàbrega aposta perquè l’ACA “revisi totes les concessions que es van fer a molts anys vista”, com el cas de Vic, assenyala, en què “no es va fer cap estudi hidrològic ni geològic”.
El gerent d’Aigües Vic, Guillem Treserra, assegura que la concessió marca que podien agafar fins a 35 litres per segon. Tot i això, quan n’agafen més en són 10 litres per segon. L’aigua del riu Ges, comenta Treserra, suposa el 2% del que subministren als usuaris de Vic, ja que la resta prové del Ter. “Respectar el cabal no ens és un problema de cap tipus”, assegura. Vic i Sant Pere comparteixen la captació des de Forat Micó fins al Puig, on se separa la part que va a Vic i la que va a Sant Pere. Entre els dos municipis, diu Treserra, es capten uns 20 litres per segon, “el dia que se’n capten més”. Des d’Aigües Vic afegeixen que des de l’any passat treballen en un projecte per fer una presa tirolesa, que és “autonetejant per les fulles”. D’aquesta manera, es deixa anar el cabal ecològic i “només es captarà el que sobrepassi del cabal”, i asseguren que esperen executar aquest projecte quan Sant Pere estigui del tot connectat a la potabilitzadora d’Osona nord.
{{ comment.text }}