EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Tot el que has de saber de la nova variant de la Covid-19

És menys greu? Es transmet més ràpidament? Per què hi ha tantes persones que s’han contagiat ara?

  • Entre el 80 i el 90% dels nous contagis per Covid-19 són de BA.5, una subvariant de l’Òmicron que ha arraconat la majoritària fins ara (la BA.2). Aquesta variant predominant es caracteritza per una transmissió molt ràpida, però sobretot perquè esquiva la immunització natural (dels que es van infectar per alguna altra variant de la covid) però també la vacunal (les vacunes actuals, tot i que continuen sent efectives amb les noves variants, cal tenir en compte es van fer per combatre l’original, la de Wuhan). Per aquest motiu hi ha més persones reinfectades tenint en compte que hem flexibilitzat les mesures.
  • Es tracta d’una variant menys severa? Ho demostraria la xifra de persones ingressades a les UCI (46 en aquests moments a Catalunya per les 500 que hi havia a principis d’any amb una gran incidència de la variant delta) i les dades de mortalitat. També hi té a veure que la població està més immunitzada i amb unes taxes de vacunació molt elevades, que redueix la gravetat de les infeccions.
  • L’atenció primària atén aquests dies una mitjana de 7.000 persones al dia. La xifra es pot disparar fins a les 14.000 si es manté el ritme actual i no es canvia l’ús que es fa dels serveis sanitaris. La situació és preocupant perquè els professionals sanitaris inicien el període de vacances. Per això es fa una crida a no anar al metge si es tracta d’una persona menor de 60 anys sense patologies que suposin un risc i que els símptomes siguin lleus (es recomanava quedar-se a casa i prendre’s el medicament habitual si es té febre)
  • En aquests moment a Catalunya hi ha 1.762 persones ingressades amb Covid i el 77% d’aquestes tenen més de 60 anys. En les setmanes vinents està previst que se superin els 2.000 ingressats i s’espera que no s’arribi a la xifra de 3.000.
  • La taxa actual de contagis a Catalunya és de 404 per cada 100.000 persones. I s’està en un procés de creixement progressiu. Els estudis de projecció apunten que en el pitjor escenari s’arribaria al pic màxim d’aquesta onada entre la segona i tercera setmana de juliol. Altres previsions (fetes a partir del comportament de la variant BA.5 a Portugal i no tenint en compte el factor revetlla de Sant Joan) són més optimistes i assenyalen que a partir de la primera setmana de juliol es començaria a reduir el nombre diari de casos.
  • L’efecte final de curs i estiu. Aquest augment de casos ha coincidit en la mateixa època de l’any en què hi va haver l’onada de la variant delta l’any passat, amb els viatges de final de curs, esdeveniments amb públic i un augment de la interacció social.
  • Com actuar si estàs contagiat de Covid? Doncs actualment s’ha de fer com qualsevol altra afecció respiratòria. Els efectes en la majoria de les persones que no tenen risc d’altres complicacions són febre lleugera, mal de coll i afonia. Acostumen a disminuir o remetre quan han passat tres dies. No cal anar al metge si no hi ha un agreujament. Cal prendre’s alguna cosa per fer baixar la febre i les molèsties al coll, i quan ja no hi ha símptomes es pot fer vida normal. Millor amb mascareta, sobretot si s’està en contacte amb persones grans. I continuar amb la ventilació i rentar-se les mans.
  • En aquests moments, hi ha uns 2.000 professionals sanitaris que estan de baixa, xifra que representa l’1,9% (a finals de gener eren el 4,9%)

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 179 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't