L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Tots els centres de treball del tercer sector d’Osona, al dia amb l’SMI

El secretari genreal de Treball, Josep Ginesta, Assegura els recursos en una visita a Osona

Les sis entitats que tenen centres de treball per a persones amb discapacitat tant a Osona com al Ripollès ja estan al dia en el pagament als seus treballadors del salari mínim interprofessional (SMI) que el govern central va augmentar un 22% per aquest any, situant-lo als 900 euros. ADFO, Osonament, Dr. Trueta i la Fundació MAP ja ho van adaptar al mes de gener, però l’Associació Sant Tomàs i Calandra han necessitat un temps d’adaptació. Ara, però, i amb efectes retroactius, tots els treballadors cobren l’SMI, que és de 900 euros. Aquest augment, que era un dels cavalls de batalla del govern del PSOE, va tirar endavant, però, sense els recursos necessaris, segons va explicar el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, dimarts en una visita que va fer a Vic.
Ginesta va ser a ser a Osonament, a la Fundació Humanitària Dr. Trueta, a Sant Tomàs i al centre especial de treball ADFOCET, d’ADFO, des d’on va explicar que el Departament de Treball dedica aquest any més de 3 milions d’euros a subvencionar els centres de treball per a discapacitats a Osona del total dels 16,5 milions que dedica a les polítiques d’ocupació, “perquè creiem que el treball és la millor política social que es pot fer”, segons Ginesta.
Al mes de febrer les entitats del tercer sector de tot Catalunya van encetar una campanya de mobilitzacions per reclamar més finançament, un finançament que està congelat des de fa una dècada i que es va agreujar amb l’obligació d’augmentar l’SMI. Aquesta obligació no va afectar algunes entitats que ja pagaven als seus treballadors al voltant dels 900 euros que ara s’han instaurat, però per la majoria va ser una dificultat afegida. L’exemple és en la convocatòria que ha sortit aquesta mateixa setmana al DOGC per al manteniment dels serveis. Les tarifes per a cada subvencionat són les mateixes que fa 10 anys. Rebre més o menys subvenció depèn de l’augment d’usuaris o serveis de cada entitat, però no del preu que es paga.
En aquest sentit, Ginesta va explicar que “tot just la setmana passada hi va haver conferència sectorial a Madrid i es va fer la distribució de recursos en matèria de centres especials de treball. Va ser més tard del que és habitual, que era a l’abril, i això ha fet endarrerir totes les convocatòries”. Ginesta va explicar que hi ha un greuge de “8 milions d’euros que l’administració central no aporta a Catalunya tot i que és una de les comunitats amb més densitat mentre que altres comunitats no ho necessiten”.
Tot i així, va dir que “amb recursos propis podrem finançar el 50% dels treballadors de la línia d’especial dificultat, i en els de no especial dificultat podem garantir el finançament de l’increment del salari mínim”. Pel que fa a l’SMI, també Ginesta va afegir que “molts ajuntaments ens traslladen la dificultat que tenen a poder ajustar el preu de la licitació a aquest augment”.

Josep Ginesta: “Encara hi ha dificultats”

Josep Ginesta va voler remarcar la importància dels centres de treball “per l’energia que aporten a desenvolupar els projectes” i va reconèixer que encara tenen dificultats. Per exemple, va dir, “ens expliquen els problemes de molts usuaris per arribar als centres per barreres arquitectòniques” o en el cas d’ADFO, les dificultats per recuperar persones que han patit accidents”, però també es nota el dinamisme en una comarca com Osona “en projectes comunitaris i serveis addicionals pels quals col·laboren totes les entitats”.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't