EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un debat que fuig de la pressa

L’ADET programa set mesos de xerrades sobre el règim del 78 i la independència

El 9 Nou
21/11/2021
Torelló

En un món on tot sembla que hagi de ser immediat, l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET) neda a contracorrent amb la posada en marxa d’una Aula Oberta, un projecte que persegueix una reflexió pausada i transversal de temes d’interès. La primera temporada l’enceten amb un cicle de conferències, que va començar el mes passat i s’allargarà durant mig any, sota el títol “El règim del 78 i la independència”. El coordinador d’aquest cicle, Pep Castells, explica que la proposta pretén “parlar i parlar-ne” i obrir debats que tenen moltes perspectives.


Després de la primera conferència de Josep Lluís Martí Màrmol, que va parlar de la Constitució en el marc de la llei i la democràcia, el proper dimecres es fa la segona, a càrrec d’Enric Castellnou, amb el títol “La Constitució de 1978: un règim esgotat?”. Totes les xerrades, que s’allargaran fins al mes de maig, es fan a 2/4 de 8 al Museu de la Torneria.


La idea, explica Castells, és que després de les tres primeres, que serveixen per emmarcar el debat, si hi ha interès per part dels assistents es pugui constituir un grup de debat que, de manera intercalada entre xerrada a xerrada, faci unes trobades per aprofundir en el debat i jugar a redactar una constitució catalana en el sentit d’imaginar com hauria de ser la justícia, la propietat privada, els drets i els deures… Vindria a ser una mena de concreció pràctica a partir dels conceptes i els debats generats a les xerrades.


Aquest plantejament, avui, pot semblar feixuc, però Castells, que fa deu anys ja va ser el promotor d’una Aula Oberta a l’Esquirol, defensa l’oportunitat de lluitar contra la premissa de la immediatesa: “La gent massa sovint es relaciona en 140 caràcters”, constata, quan el debat polític i el contrast d’idees exigeix espais i temps. Aula Oberta vol donar precisament això, espai i temps, plantejant, com a primer tema, un enunciat que serveix de paraigua per aproximar-se a un debat polític que en els últims anys s’ha mogut entre termes com el procés, el constitucionalisme, la justícia o la monarquia, dels quals sovint es té una visió parcial. L’ADET pretén fer-hi una mirada transversal, aportant-hi més punts de vista i fugint de dogmes. Aquest tipus de xerrades –defensa Castells– són puntuals i si les organitzen els partits sovint tenen un biaix; per això és oportú que l’ADET, una entitat amb llarga tradició perquè el seu naixement es remunta a mitjans dels anys 40 del segle passat, afronti el repte de dinamitzar el debat amb una programació que s’allargarà fins al mes de maig.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 413 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't