El cicle de documentals Mans destres del Museu del Ter, que rescata i posa en valor oficis, ha presentat un nou treball amb el títol Miquel i Oriol Amblàs, ferrers. El guió del documental és de Jacint Torrents i la filmació i muntatge del realitzador Jordi Crusats. El documental es pot veure aquí.
La presentació es va fer la setmana passada al Casino de Vic i explica la història de dos ferrers, Miquel i Oriol Amblàs. El pare, Miquel Amblàs Carbonell, va aprendre l’ofici al taller conegut com Can Pepín de la plaça dels Màrtirs de Vic. Graduat en forja artística a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega, des de l’any 1980 i durant 26 anys ha estat professor a l’Escola d’Art de Vic. L’Oriol, llicenciat en història de l’art i amb un màster sobre arqueometal·lúrgia, també té una llarga experiència en la docència, en aquest cas de forja artística a l’Escola d’Art de Vic.
Aquest documental és el setè del projecte Mans destres produït pel Museu del Ter en el marc del programa “Etnologia en xarxa” de l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat.
El concepte de Mans destres s’explica pel fet que les mans i braços dels humans evolutivament han passat de ser dues extremitats dedicades a la locomoció a estar alliberades d’aquesta funció i amb capacitat d’interacció amb el medi. A banda del dels ferrers Miquel i Oriol Amblàs, també se n’han dedicat a Teresa Mayol, teixidora; Nuri Pujol i Isabel Casadevall, bugaderes; Pep i Jan Madrenes, ceramistes: la planxadora Maria Masoliver, el bosquerol Jaume Bruguera i el cisteller Joan Farré. Tots ells es poden veure al canal de youtube del Museu del Ter.
{{ comment.text }}