Només el 40% de la població de Gàmbia està alfabetitzada, tot i que en aquest país la Constitució obliga a l’educació primària gratuïta. El torellonenc Joan Farrés i la manlleuenca Sara Villarrazo ho van veure de primera mà l’agost passat en un viatge de nord a sud pel Senegal en què sense tenir-ho previst van fer parada a Gàmbia i que ha acabat amb la creació de l’associació Somriures de Gàmbia. A través d’una persona de Dakar que els va acompanyar en el viatge van anar a parar a Tanji, una població de Gàmbia. Allà, un familiar del company de viatge els va voler ensenyar l’escola de la seva filla, la Tanji Life Nursery School. Segons Villarrazo, “ells són conscients de les necessitats i que els cal la col·laboració”, de manera que “quan veuen gent blanca els dona una mica d’esperança”. Als osonencs “ens va impactar” i quan van tornar “vam decidir que volíem fer alguna cosa”. I van posar fil a l’agulla per crear l’entitat.
L’escola on van 240 alumnes, expliquen, té moltes mancances. Els falten taules, cadires, espais amb aules, material escolar i l’edifici està en males condicions. A través de l’associació Somriures de Gàmbia els joves volen recaptar diners per poder millorar les condicions d’aquest centre. Així, obtenen fons a través de donacions voluntàries, la venda d’articles benèfics i també amb l’organització d’actes com un monòleg solidari amb Jordi Jump que han programat el proper 23 de març al cinema El Casal de Torelló. A més, una part dels diners que es recullin en la 20a campanya solidària de Torelló també es destinaran al seu projecte.
Villarrazo i Farrés expliquen que a banda de la situació física del centre, el cost de la matrícula també impossibilita a molts infants accedir a l’escola, un fet que “empitjora a les zones rurals”.
Amb la nova entitat els impulsors pretenen “regalar un somriure” als infants de Tanji, ja que “amb un somriure les coses són sempre més fàcils”, i d’aquí el nom de l’entitat Somriures de Gàmbia. “El projecte s’inicia aquí, a Gàmbia, que no vol dir que hi acabi”, diuen Farrés i Villarrazo, ja que “volem una millor escolarització a tot el món”.
Vint anys de solidaritat
“Tota persona té dret a l’educació.” Sota aquesta premissa s’ha plantejat la 20a campanya solidària “Torelló amb l’escola a l’Àfrica”. Aquest any han apostat per dos projectes vinculats amb persones de Torelló i que tenen a veure amb l’educació. Per una banda, es col·labora amb l’entitat Dibuixa un camí per anar a l’escola l’Atles, a través de la qual Marc Autonell, de Torelló, i Guillem Colomer, de Sant Vicenç, pretenen donar suport a la construcció d’una nova escola al poble de Tichki, a la serralada de l’alt Atles, al Marroc. Per altra banda, col·laboraran amb l’associació Somriures de Gàmbia.
Joan Homs, membre de la Comissió Solidària, recorda que la campanya va néixer amb la idea de col·laborar amb persones de Torelló que treballaven “d’una manera fixa en països del Tercer Món”. Això s’ha fet en gairebé totes les ocasions de les 20 totals, tret d’un parell. Ara d’aquests “en queden pocs”, diu Homs, que assegura que amb projectes com els d’aquest any es “dona continuïtat a la idea inicial” de les campanyes, encara que els impulsors no siguin al lloc on es destina de forma permanent. Aquest diumenge a 2/4 de 7 de la tarda es fa el primer acte de la campanya al Teatre Cirvianum, un concert amb el grup Gòspel Orís i el Centelles Gospel Choir.
{{ comment.text }}