EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic confia que la compra de dues adoberies per part de l’Ajuntament incentivarà la rehabilitació del barri

El ple va aprovar per unanimitat el primer tràmit per iniciar l’expedient d’expropiació

El ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar dilluns per unanimitat el primer tràmit d’inici de l’expedient per la compra de dues de les divuit adoberies que formen part del conjunt d’edificacions declarades Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’any 2009. Aquestes adoberies, que costaran un total de 402.000 euros i que es compren a dues germanes hereves de famílies dedicades al sector adober, són les que estan situades més a prop del pont de Queralt. En el nou POUM, que està en vigor des del 3 de juliol, ja estan qualificades com a equipament. Des del consistori, confien que l’adquisició de les dues adoberies per part de l’Ajuntament servirà per “rehabilitar i regenerar” una zona altament degradada del centre de la ciutat. Segons la regidora d’Urbanisme de Vic, Fabiana Palmero, l’impuls que pot donar el fet que l’Ajuntament compri dues de les edificacions pot servir de punt d’inflexió després que tots els intents que s’han fet fins ara per incentivar la iniciativa privada “han estat fallits”. El nou POUM ja reflecteix també els usos que poden tenir la resta d’adoberies, que van des de convertir-se una part en habitatge fins a acollir petit comerç i altres usos compatibles amb la seva ubicació, al costat del riu Mèder, en una zona amb risc d’inundabilitat. Segons Palmero, aquesta “obertura a diversos usos” és un altre dels incentius que ha de permetre “la regeneració urbana de les adoberies” a través de la iniciativa privada.
Tots els grups polítics hi van votar a favor. Capgirem va recordar que el barri de les Adoberies es va salvar gràcies que l’any 2007 es va crear de la mà de Maulets una plataforma ciutadana, Salvem les Adoberies, que va aconseguir dos anys després que el conjunt format per un total de divuit adoberies, algunes de les quals tenen el seu origen al segle XVIII, fos declarat BCIN en la categoria d’interès etnològic. Carla Dinarès, de Capgirem, va denunciar que l’estat actual de les adoberies “és molt preocupant” i que els propietaris “estan incomplint de forma reiterada” el seu deure de manteniment d’aquests edificis. Per Capgirem, és important que perquè aquesta zona deixi de ser “un forat negre en l’imaginari col·lectiu de la ciutat” es redacti un pla d’usos en què hi participin els ciutadans: “Va ser la gent que va salvar les adoberies i ha de ser la gent qui participi en les decisions sobre el seu futur”, va dir Dinarès.
Des d’ERC, Maria Balasch va destacar el paper que ha tingut el seu grup per aconseguir salvar les adoberies. Va recordar que a iniciativa d’ERC a l’inici del mandat passat, l’octubre de 2015, es va aprovar una moció per unanimitat en què el consistori es comprometia a fer un pla director per protegir la zona i impulsar la seva rehabilitació. Carme Tena (PSC), tot i que també hi va donar suport, va ser crítica amb la gestió de l’equip de govern per no haver previst la partida pressupostària per efectuar la compra abans del ple d’aquest dilluns.
Les dues adoberies que compra l’Ajuntament van ser construïdes al segle XVIII i són exemples de tipus d’edifici adober, amb la part de tractament de les pells a la planta del semisoterrani i els assecadors a les plantes superiors.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 617 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't