EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Voluntaris a jornada completa

Protecció Civil de Vic fa una crida a nous membres; en farien falta 15 i ara són 8

Sigui l’hora que sigui, i passi el que passi, a Vic hi ha vuit persones sempre disposades a sortir al carrer per donar un cop de mà amb el que calgui. Totes tenen noms i cognoms i ho fan per amor a l’art, sense esperar res a canvi, només perquè formen part de Protecció Civil, una entitat que vetlla per la seguretat de la ciutat i les 43.964 persones que hi viuen. El cos està integrat per vuit voluntaris i voluntàries i acaba de llançar una crida a nous membres amb l’objectiu d’arribar a la quinzena.

Francisco Gallardo, el cap operatiu, explica que el problema no és trobar persones interessades, sinó que “n’hi ha que s’acaben desdint quan entenen quina és la funció real de Protecció Civil”. Tal com destaca, la seva missió és prestar assistència als cossos d’emergència i seguretat en qualsevol situació, però sempre tenint en compte que “qui té el comandament és la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, el SEM… I que nosaltres no hi som per suplantar-los”. Els serveis més habituals, a banda d’aquestes accions de suport, són sessions formatives a escoles i instituts i tota mena de tasques preventives en el marc de curses, festes populars o concerts.

Ajudar a qui ho necessita “és una descàrrega emocional” única

La retribució no té a veure amb partides econòmiques, però Gallardo afirma que és sempre bona, ja que es tradueix en gratitud. I en posa un exemple: el cas d’un home gran que aquest hivern va quedar aïllat en una masia per culpa de la neu. Necessitava assistència mèdica, però l’ambulància no podia arribar fins a la casa de pagès, de manera que voluntaris de Protecció Civil el van anar a buscar i el van acabar portant a l’hospital. “Viure-ho val la pena”, explica el cap operatiu, “és una descàrrega emocional molt difícil de descriure si no l’has sentit”. I per això no dubta a animar a qui tingui el cuquet de “fer coses bones”.

Per entrar al cos, el primer pas és completar un petit període de prova; fer un curs semipresencial de sis mesos a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (Mollet del Vallès), i, un cop passat l’examen, rebre el nomenament oficial com a voluntari reconegut a l’Ajuntament de Vic. Gallardo defensa que “les portes sempre estan obertes” i que formar-ne part pot ser un bon aprenentatge per a tothom, especialment qui vulgui treballar al món de les emergències. Entre els membres de l’entitat hi ha persones que estudien per ser policia o bomber i una altra que ja treballa al SEM.

Ampliar els efectius del cos és un dels objectius que s’han fixat aquest 2018, un any que tampoc serà com els altres perquè estrenaran un nou local que l’Ajuntament està habilitant a l’antic edifici de Can Codina. L’espai on estan ubicats actualment és un únic despatx al pavelló del Castell d’en Planes i el fan servir per a tot: des de magatzem fins a oficina o vestidor. El nou emplaçament, que preveuen inaugurar a la tardor, disposarà de tots els serveis separats els uns dels altres i també permetrà aparcar els vehicles junts, ja que ara els tenen distribuïts a diferents pàrquings de la ciutat. La col·laboració amb l’Ajuntament funciona: “Ho estem fent bé i sentim que ens dipositen la seva confiança”.

A banda de Vic, Protecció Civil també intervé en municipis propers que no disposen de voluntaris o de policia municipal. I ho tenen clar: “La feina que fem és altruista, totalment, però requereix una formació que ens converteix en persones molt polivalents”. Per què és important ser-hi? “Perquè el món es mou a través del voluntariat i les ganes de gent que fa coses encara que no sempre se sàpiga”.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 529 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't