| 11:00
Opinió

Les dones trans* tenen unes mancances específiques que no tenen altres identitats trans*

Acció trans*. Emancipament associatiu a Osona

El nostre projecte associatiu vol donar resposta a la necessitat que el col·lectiu trans* ha de tenir representativitat pròpia. Aquest fet ve condicionat per com ha anat evolucionant tot allò referent a la diversitat dins del col·lectiu trans*, en què la gestió de la diversitat i representativitat és un tema d’una certa complexitat.

Des de sempre s’ha situat les persones trans* dins del moviment LGTBI, capdavanter com a moviment pels drets socials de les persones amb relacions afectives, sexuals i identitats de gènere no normatives. És en els dos eixos en què es mou el moviment LGTBI. Aquest fet en el seu moment va ser un avenç i alhora una veritable conquesta social amb l’anomenada Llei Zapatero del 2007, va tenir el seu reflex a Catalunya amb la Llei 11/2014 i ha tingut el seu impacte tant als mitjans com també en l’àmbit social, assolint el reconeixement de drets per algunes identitats dins l’espectre LGTBI. Però ha deixat encara mancances clares a dia d’avui a les identitats de gènere, és a dir les trans*, i fora del reconeixement de drets, si bé en alguns aspectes, i en especial a Catalunya, sí que hi ha hagut avenços.

L’evolució de l’altre moviment social majoritari, el feminisme, ha aportat i aporta noves fórmules, nous conceptes com la interseccionalitat i el feminisme decolonial. A més, incorpora la diversitat de dones existents, entre les quals hi ha les dones trans*, sempre en aquells sectors del feminisme que anomenem inclusiu.

Dins de la diversitat del col·lectiu trans* hi ha les dones trans*, entre les quals podríem establir les visibles i les invisibles. És en aquest context que l’associació Acció trans* té tot el sentit de constituir-se, integrant en aquest espai les dones cisgènere (CIS) i incorporant també les identitats no binàries (N/B), esdevenint aquest projecte associatiu com a trans* i feminista. Com a dones, les nostres accions van en consonància i articulades amb el moviment feminista inclusiu.

Les dones trans*, per les seves pròpies singularitats, tenen unes mancances específiques que no tenen altres identitats trans*. Aquest fet és un dels eixos que ens van impulsar a crear l’entitat.

La visibilització com a dones, la representació, l’empoderament i l’emancipació de l’espai LGTBI de manera el màxim de coordinada possible creiem que ens dona la resposta, en part, a les nostres necessitats i ens facilita poder fer arribar a les institucions (ja siguin de caràcter nacional o municipal) les nostres propostes i obrir debats directes sense intermediaris, poder fer nosaltres mateixes formacions molt necessàries i que ningú no trans* ens pugui substituir per assolir l’objectiu de fer arribar la nostra pròpia realitat i la nostra pròpia veu molt millor.

D’altra banda, també volem fer una veritable acció social en els àmbits laboral, sanitari, jurídic o educatiu i treballar de forma coordinada amb serveis socials, amb la Xarxa de Servei d’Atenció Integral LGBTI (SAI) i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i que queda recollida en els estatuts que ja hem formalitzat al Departament de Justícia.

La direccionalitat del nostre projecte ve marcat per la inclusió de la dona trans* dins dels espais feministes com a prioritària, i amb aquest objectiu ja hem formalitzat la nostra incorporació com a associació al Consell Nacional de Dones de Catalunya. Malgrat això, i com també passa amb dones amb identitats lesbianes, bisexuals o intersexuals en què hi ha aquest element de la doble pertinença a dos espais, el feminisme i l’LGTBI, també hem demanat la inscripció al Consell Nacional LGTBI.

L’àmbit d’actuació que ens hem marcat inicialment és el d’Osona. Per tant, l’associació neix amb una vocació comarcal que a mesura que es vagi consolidant volem fer-lo extensiu a tota la Catalunya Central i poder esdevenir una associació de referència per anar-hi consolidant una veritable cultura trans* i poder fer activisme sense haver de desplaçar-nos a Barcelona, com és encara una pauta que fan servir algunes persones trans* de la comarca. Aquest activisme volem portar-lo a terme des d’una perspectiva de col·laboració amb les institucions i agents polítics, sindicals i dins del teixit associatiu existent a la comarca.