| 08:48
Opinió

Fa 25 anys que va morir Sara Voltes-Epstein, personatge de la novel·la ‘Jo confesso’, de Jaume Cabré, o es compleix el centenari del dia que Sam Spade va deixar d’estar vinculat a l’agència de detectius La Continental

Almanac literari

Un almanac és un llibre que repassa les dates dels calendaris i les lliga amb informacions que han succeït en temes astronòmics, del temps, culturals, de festes populars, de fires, etc. Els més coneguts a casa nostra tenen a veure amb cites o anècdotes o prediccions del temps meteorològic. Qui no coneix el Calendari del pagès –que es publica des de mitjans del segle XIX– o el Calendari de l’ermità –que té els orígens uns anys més tard que l’anteriorment citat– o, per dir-ne algun de més modern que els altres, l’Almanac del cordill? Són d’aquelles publicacions que encara que algú no sigui pagès i no calgui saber quan s’han de plantar les faves, per exemple, o encara que hom no sigui molt aficionat a les fases lunars, va bé de consultar, aprendre i treure’n alguna ensenyança. A més, els solen fer amens, amb la qual cosa no cansen. És tradició que s’editin a principis d’any, més que res perquè, com ja he dit, parlen de cada dia –o de gairebé cada dia– de l’any en curs.

També és una mena de tradició publicar en alguns diaris un recull de dates curioses per les quals, al llarg de l’any que s’ha estrenat, es compleixen anys que ha passat alguna efemèride o que ha nascut o mort algun personatge famós o conegut. Sense anar més lluny, a vegades aquestes dades ocupen un parell de planes farcides del tot de diaris considerats seriosos, com podria ser aquell que és propietari d’un comte que té nom de torneig de tennis. Aquestes curiositats sempre es posen bé i no fan cap mal. Ara bé, per mirar de ser originals, per què no es fa aquest recull de dades de fets i/o de personatges de ficció o literaris?

Efectivament, si algú s’hi entretingués podria tenir el seu moment d’èxit. Només hi ha una dificultat perquè a vegades saber quants anys té un personatge literari pot tenir un decalatge d’un any ja que, si no tenim més dades, no sabrem si durant l’any en curs ja ha fet els anys o encara els ha de fer. És el que en el tractament d’algunes dades es coneix com el marge d’error. En aquest hipotètic Almanac literari s’hauria de fer constar aquesta prèvia, tot i que amb l’ajuda d’altres obres on aquest personatge literari hi surti es podria esmenar l’errada. L’autor d’aquest almanac no pot haver llegit mai totes les obres literàries, òbviament.

Ja que hi som, en podríem fer un tast! Durant aquest 2021: fa 25 anys que es va morir Sara Voltes-Epstein (1950-1996), jueva, neboda de la germana del pianista Castells i parella d’Adrià Ardèvol, a la novel·la Jo confesso, de Jaume Cabré; es compleixen 100 anys del dia que l’investigador Sam Spade va deixar d’estar vinculat a la famosa agència de detectius La Continental, abandona Seattle i obre despatx d’investigador privat a San Francisco, segons consta en l’obra de Joe Gores Spade & Archer, escrita com a preqüela de la famosíssima El falcó maltès de Dashiell Hammet, creador literari de Sam Spade, un dels detectius més durs de la novel·la negra; el 1871, fa 150 anys, va morir en un accident cremada per una imprudència Eliza Brady, aquella noia que havia fet de mare dels seus quatre germans a la novel·la El pecat original, de P. D. James; fa 200 anys que va néixer Alié, una mestra d’escola francesa a Capvern que surt a la novel·la de Luz Gabás Como hielo en fuego… I així fins que el cor o l’espai destinat a aquesta originalitat digui prou!

No sé si cap mitjà de comunicació veurà amb bons ulls la idea, però podria funcionar. Sobretot si periòdicament durant l’any es dediqués un miniespai per ampliar la informació sobre els fets o els personatges en qüestió sota el títol de, per exemple, Diccionari biogràfic literari. Mentre no arriba l’encàrrec, si algú té aquestes inquietuds, que vagi engruixint la seva base de dades per si de cas. Potser no li servirà de res (a mi m’ha servit per escriure aquest article, ves per on!), però hi ha moltes aficions que per a alguns són bajanades i per a d’altres són el seu món.