| 10:41
Opinió

Jo compro força en uns grans magatzems que es diuen Marshalls, on pots aconseguir des d’una cassola fins a delicatessen, des d’uns mitjons fins a una jaqueta

Comprant i retornant

Comprar als Estats Units és molt fàcil. Les facilitats per pagar són infinites. I les ofertes diàries de tot de coses totalment prescindibles t’esperonen a comprar coses innecessàries a preus increïbles, fent-te sentir menys gamarús del que ets realment. Per què és fàcil comprar? Per motivar el consumisme, un dels motors més importants de l’economia americana. I perquè et permeten equivocar-te. I no passa res. Jo compro força en uns grans magatzems que es diuen Marshalls, on pots aconseguir des d’una cassola fins a delicatessen, des d’uns mitjons fins a una jaqueta.

Normalment són articles de temporades passades, a un molt bon preu. Sempre hi vaig, observo i compro. Una peça, dues, tres o deu. Les pago, i quan arribo a casa acabo de decidir si són el que necessitava o buscava. Si al final em dic que he de tornar alguns articles, torno el material que no vull a la mateixa botiga o a qualsevol de les franquícies que pugui tenir més o menys lluny. Me’n vaig a la noia de la caixa i, amb un somriure, li dic que vull retornar aquelles peces. Al principi de viure a Massachusetts, m’inventava una excusa per retornar els articles. Ara ja no faig ni l’esforç. Dic que els vull tornar, la dependenta els agafa i em retorna els diners a la targeta. Sense preguntes. Sense estrès. De la manera més senzilla possible. I jo estic segura que tornaré més d’hora que tard a la mateixa botiga, on les compres se’m simplifiquen, on trobo sempre productes que m’agraden a preus d’escàndol i on normalment tinc la sensació que he fet una compra intel·ligent… fins que arribo a casa, i torno a comprovar que potser m’he tornat a passar.


www.roser-rovira.com