Ester Parareda | 23:35
Opinió

Les empreses han de garantir condicions laborals que compleixin la legislació i els estàndards ètics, la transparència en contractació, la igualtat salarial i la formació contínua

Compromís pel treball decent

Cada 7 d’octubre, el Dia Mundial pel Treball Decent, se’ns recorda la importància de garantir condicions laborals dignes i justes per a tothom. És un moment oportú per reflexionar sobre com s’ha construït aquest concepte a Europa i com ha impactat a la nostra normativa nacional. El treball decent no és només un dret; és un fonament de la societat justa i equitativa que tots volem construir.

L’evolució del dret laboral europeu ha estat lenta i costosa, i sovint ens pot fer la sensació que la Unió Europea (UE) no té gaire interès a promoure condicions de treball dignes a tot el territori. Així, l’objectiu principal del Tractat de Roma, l’any 1957, que constitueix la Comunitat Econòmica Europea, era crear un mercat comú basat en la lliure competència, sense fer gaires referències socials, atès que els països fundadors confiaven que les condicions laborals millorarien a conseqüència del creixement econòmic. No és fins al 1974 que s’aprova el Primer Programa d’Acció Social, que va marcar el camí cap a una Europa més social.

A partir d’aquell moment, la UE ha evolucionat cap a un model que prioritza el benestar de les persones treballadores, reflectit en documents com la Carta de Drets Fonamentals de la UE (2000), que destaca drets laborals essencials, com la igualtat d’oportunitats, la no discriminació i la protecció contra l’acomiadament injustificat. L’evolució de la normativa europea ha estat determinant en la millora de les condicions laborals a Espanya. Per exemple, la Directiva 2019/1152, que promou condicions laborals transparents i previsibles, ha impulsat reformes com la Llei 10/2021, que reforça drets fonamentals de les persones treballadores.

Malgrat aquests avanços, encara queda molt camí per fer, ja que la implementació efectiva de la normativa presenta desafiaments com la temporalitat excessiva en sectors com l’hostaleria i el comerç que, segons l’Informe sobre el Mercat de Treball de 2023 de l’INE, arriba al 30% en el sector hostaler i al 28% en el comerç, o com la discriminació salarial en sectors com la tecnologia, en què les dones en rols tècnics i de lideratge guanyen aproximadament un 23% menys que els homes, segons un informe de LinkedIn de 2022.

Totes aquestes fragilitats s’han evidenciat en moments de crisi com la pandèmia de covid-19, en què les persones treballadores de la sanitat, per exemple, es van veure exposades a condicions extremes sense protecció adequada, i els de la logística van haver de fer front a una sobrecàrrega de feina en un moment crític.

Per tal d’avançar cap a unes condicions laborals més justes, és fonamental que tant empresaris com persones treballadores assumeixin un rol actiu. Les empreses han de garantir condicions laborals que compleixin la legislació i els estàndards ètics, la transparència en contractació, la igualtat salarial i la formació contínua. A més, és important crear espais de diàleg per millorar la cohesió i el benestar laboral. Per altra banda, els treballadors han de conèixer els seus drets i participar en la representació col·lectiva per defensar els seus interessos de manera coordinada. Aquesta participació activa és essencial per garantir que se sentin les veus laborals.

En aquest Dia Mundial pel Treball Decent, recordem que el camí cap al treball decent és un esforç continu que requereix la implicació de tots els actors socials. És essencial continuar defensant una legislació robusta i promoure la consciència sobre els drets laborals. Hem de treballar per garantir que els avanços que hem aconseguit no siguin només paraules sobre el paper, sinó realitats que tothom pugui viure.