El 9 Nou | 16:57
Opinió

Que la comarca d’Osona sigui un planter de grans músics no és producte de la casualitat ni de la boira. Fa més de vint anys que l’EMVic va apostar per formació en música moderna i jazz, i se’n veuen els resultats en els que van desfilar divendres

Editorial | Els grans reptes del Mercat de Música Viva de Vic

La 36a edició del Mercat de Música Viva de Vic tanca una etapa de 14 anys de direcció de Marc Lloret i Oriol Roca. Durant aquests gairebé tres lustres, el món de la música ha canviat molt i el Mercat de Música Viva de Vic s’hi ha hagut d’adaptar. Lloret i Roca deixen el llistó alt. Han marcat una etapa al Mercat. En aquesta edició hi ha hagut prop de 1.100 professionals acreditats, fet que el consolida com el gran espai de trobada entre professionals del sector i de la descoberta de propostes artístiques. S’han fet un total de 61 concerts en vuit escenaris de la ciutat. L’ocupació en aquests ha estat superior al 80%.

La pandèmia va disparar el teletreball –també el Mercat va haver de reinventar-se durant la crisi sanitària– però el sector de la música ha demostrat que necessita trobar-se, veure’s i escoltar les noves propostes. De fet, una de les grans virtuts del festival és aquesta aposta per la novetat, la descoberta de noves creacions i d’artistes menys mediàtics. I s’ha demostrat que hi ha un públic i uns programadors que s’interessen per coses molt diverses. Però alhora, el Mercat de Música manté les seves dues ànimes gràcies als concerts més populars a la plaça Major i al Sucre. Els Amics de les Arts, Albert Pla, Miki Núñez, Roba Estesa, Mushkaa o Mama Dousha, entre d’altres, van reunir centenars de fans en concerts multitudinaris que ens deixen aquestes espectaculars imatges de la plaça i el Sucre a vessar.

Però aquesta edició també serà recordada per la celebració dels 180 anys de l’Escola de Música de Vic (EMVic), amb un concert que va reunir dalt de l’escenari músics que han sortit del centre i que han fet o estan fent carrera musical. Que la comarca d’Osona sigui un planter de grans músics no és producte de la casualitat ni de la boira. Fa més de vint anys que l’EMVic va apostar per formació en música moderna i jazz, i se’n veuen els resultats en els que van desfilar divendres. La nova direcció, que agafarà el relleu de Lloret i Roca, ha sortit d’aquest planter i tindrà el gran repte de mantenir el Mercat de Música al nivell actual, que és una referència a escala internacional.